Lasatul Secului 2021 – Traditii si obiceiuri

Pastele ortodox pica anul acesta pe data de 2 mai, iar Pastele catolic pica pe 4 aprilie. Crestinii se pregatesc pentru postul Pastelui, care dureaza 40 de zile, inclusiv cu Saptamana Patimilor.

In acest an, postul Pastelui incepe pe data de 15 martie si se incheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbeaza Pastele 2021.

Duminica, pe 7 martie 2021, este lasata secului de carne.

In decurs de o saptamana, crestinii mai au voie sa consume branzeturi.

Duminica, 14 martie 2021, este lasata secului de branza, iar din 15 martie incepe perioada postului Pastelui.

Publicitate

Sarbatoarea de lasatul secului prezinta variatii calendaristice, in functie de zona, ea fiind celebrata fie in duminica lasatului sec de carne, fie in cea a lasatului sec de branza. In unele zone, pregatirile incep din ziua de sambata, care este marcata in special de obiceiuri legate de cultul mortilor. Se fac parastase si se da mancare de pomana. Se pregatesc tot felul de bunatati, se coace painea, apoi se fac placintele cu malai in frunze de varza, taitei cu nuca sau cu mac, poame coapte.

Citeste si articolul :   Calendarul de toamna al gradinarului. Ce lucrari sunt obligatorii in luna octombrie pentru o recolta bogata anul viitor

Duminica, toata familia se asaza la masa si trebuie sa manance pe saturate, pentru ca de acum incolo nu se va mai putea manca “de dulce”. In trecut, in aceasta zi se tineau cele mai mari sezatori. Tinerii se adunau la o casa din sat, iar fetele aduceau gogosi si placinte calde. Era ultima noapte in care se mai puteau distra, pana la Pasti. In unele zone, sarbatoarea se asemana cu Revelionul, se juca mult, se manca si se bea din abundenta, si purta nume specifice diferitelor zone: Priveghi, Alimori, La Zapostit, Hodaite, Refenele, Opait, se arata pe site-ul crestinortodox.ro.

In Muntenia, petrecerea era familiala: cei mici veneau la cei mari, copiii la parinti, finii la nasi si aduceau cate un plocon, sarutau mana gazdei si cereau iertare, pentru a intra impacati cu toata lumea in Postul Mare.

Ce NU ai voie sa faci

1. Nu e bine sa imprumuti obiecte sau bani in aceasta zi. Se spune ca daca faci asta vei avea parte numai de pagube, iar sarbatorile nu vor fi unele fericite.

Citeste si articolul :   Cum sa uscati hainele in interior fara riscul de a aparea mucegai? 6 sfaturi simple

2. Nu e bine sa consumi mancarea nesarata. Batranii spun ca daca te zgarcesti la sare si ceilalti se vor zgarci cand le vei cere ajutorul.

3. Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine in aceasta zi. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.

Ce nu se consuma in postul Pastelui

In postul Pastelui, crestin ortodocsii adopta o atitudine spirituala, se roaga si isi curata sufletul, dar nici nu consuma alimentele interzise precum: carne, branza, oua, lapte si peste.

Cand este dezlegare la peste

Pe parcursul intregului post exista asa-numitele dezlegari la peste, cand cei care postesc au voie sa consume mancaruri din peste. Zilele cand au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie si de Florii, in duminica dinaintea Pastelui.

Alte zile cu dezlegare:

10 Martie- Sfantul Mucenic Codrat; Sfantul Mucenic Ciprian; Sfantul Mucenic Dionisie; (Zi aliturgica. Dezlegare la branza, lapte, oua si peste)

Citeste si articolul :   8 flori care atrag noroc si prosperitate

Se spune ca de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lauzele si bolnavii, insa asta nu inseamna ca se pot lipsi de postul spiritual si de rugaciuni.

In Saptamana Mare se mananca doar seara, paine si se bea apa si in Vinerea Mare se tine post negru.

In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalica. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.