Romanii ar putea avea buletine electronice cu cip incepand din august. Anuntul ministrului Cercetarii

Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, a vorbit despre cartea de identitate electronica. Aceasta va fi disponibila, probabil, in luna august. Cartea de identitate electronica ofera si posibilitatea semnaturii electronice.

“Acesti pasi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanta, sunt in curs de a fi legiferati in Parlament, asa ca putem fi optimisti ca in luna august vom putea beneficia de aceasta noua carte de identitate, care sa aiba dublu rol, atat identificarea digitala, cat si posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”, a declarat ministrul in cadrul unei dezbateri privind strategiile guvernamentale de digitalizare, potrivit Agerpres.

Ministrul a vorbit si de principiile digitalizarii si de nevoia de transparenta in acest domeniu.

“Statul n-ar trebui sa nationalizeze digitalizarea. Aici ar trebui sa fie o relatie sanatoasa intre mediul privat si stat, dar nu oricum. Statul trebuie sa isi faca partea lui, adica sa asigure conditii de concurenta corecta in digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, povesti, cum au fost in ultimii 20 de ani”, a apreciat Ciprian Teleman.

De asemenea, ministrul a mentiont ca solutiile digitale achizitionate de stat trebuie sa fie sustenabile si trebuie sa fie testate, mentionand “total cost of ownership”, anume “cat ne costa sa achizitionam o solutie software”.

“De multe ori, costurile indirecte au fost omise si asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor solutii”, a mai spus ministrul.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.