Ministrul Educatiei, anunt important pentru elevi si parinti

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus ca pandemia de COVID si-a pus amprenta si a avut efecte negative dar si pozitive.

“Componenta online trebuie introdusa dupa terminarea pandemiei cu multa intelepciune si acolo unde se potriveste. Pandemia ne-a obligat sa o introducem si unde se potriveste, si unde nu. Partea de digitalizare a educatiei presupune nu numai investitia in echipamente si conectivitate.

Investitia in softuri presupune si investitia in formarea resursei umane. Este cu totul si cu totul altceva sa predai online fata de predarea clasica. Eu m-am pregatit pentru invatamantul la distanta, notiune care seamana, dar nu se suprapune cu invatamantul online, inca de acum 20 de ani. Am si certificari in acest sens, certificari care ma indreptateau sa cred ca sunt priceput in acest domeniu.

Insa in vara anului trecut am format 40 de grupe cu toate cadrele didactice din universitatea pe care am condus-o pentru predarea online, module de 16 ore cu fiecare grupa. Am intrat si eu intr-o astfel de grupa ocazie cu care am vazut, eu care ma credeam priceput, cat de putin priceput eram de la alcatuirea continutului si pana la evaluare, o evaluare care sa fie relevanta, care sa fie specifica modului de predare online”, a declarat Sorin Cimpeanu

Publicitate

Sorin Cimpeanu a mentionat ca profesorii, elevii si studentii au dobandit competentele digitale.

“Deci profesorii romani, fara sa aiba aceasta formare, cea mai mare parte dintre ei au reusit sa duca la bun sfarsit anul scolar trecut si il vor incheia cu examenele nationale, inclusiv acest an scolar. Cum au reusit?

Citeste si articolul :   Muncitori pakistanezi, infectati cu COVID-19, au creat probleme in Spitalul Judetean Braila

Dobandind competente digitale, mult mai multe decat aveau pana acum. Nu numai profesorii si-au imbunatatit aceste competente digitale, ci si elevii si studentii. Paradoxal sau nu, este un plus, o oportunitate a acestei pandemii. (…)

Daca cineva isi imagineaza ca dupa ce se va termina aceasta pandemie vom relua lucrurile de unde le-am lasat in luna martie anul trecut, se inseala amarnic. Ca ne place sau nu ne place, ca dorim sau nu dorim vom merge mult mai mult catre telescoala, catre predare online. Activitatile practice sunt activitati practice, nu pot fi facute in online. Gradinita e totusi gradinita, copiii merg totusi sa se joace… partea de medicina”, a mai spus ministrul.

Sorin Cimpeanu a subliniata ca principalul efect negativ al pandemiei de coronavirus au fost pierderile la invatatura ale elevilor. Acesta a mentionat ca toate aceste pierderi vor trebui recuperate rapid si eficient.

Bugetul pe 2021. Ce se intampla cu bursele scolare

“Bugetul Ministerului Educatiei este acum mai mare cu 244 milioane de lei. E putin, e o crestere mica, dar e o crestere (…) Am afirmat ca voi da prioritate cresterii costului standard privind cheltuielilor materiale an scoli, in detrimentul costului standard pentru salarii, lucru care in buget se reflecta printr-o crestere de 26% in medie pe care ministrul Educatiei o aduce spre 35% crestere in mediul rural si in jur de 15% crestere in mediul urban. De asemenea, bursele elevilor.

Citeste si articolul :   Veste proasta pentru romanii care refuza sa faca acest lucru. Orban a facut anuntul: "Vom lua..."

Pentru prima oara sunt platite de la bugetul de stat, prin autoritatile locale, dar bani de la bugetul de stat. Anul trecut erau 270 milioane burse ale elevilor, acordate din bugetele locale, deci o suma extrem de mica. 270 de miloane inseamna impartit la 9 luni cat primeste un elev bursa, inseamna 30 de milioane, impartit la 3 milioane de elevi inseamna 10 lei pe luna, in conditiile in care alocatia pentru studenti este 201 lei. Anul acesta, bugetul de stat a alocat 535 de milioane, pentru prima oara, pentru plata burselor.

Avem o crestere, de la 10 la 20. Si cel mai important este sa vedem din Planul National de Redresare si Rezilienta cat putem aduce in domeniul Educatiei pentru a veni peste ceea ce permite bugetul national”, a mai spus ministrul Educatiei.

Ministrul Educatiei, despre examenele nationale

“Parintii, elevii, profesorii au cerut sa fie derulate examenele nationale cu prezenta fizica pentru a asigura relevanta. Atata vreme cat nu avem o capacitate de evaluare online, securizata, e de inteles. Pentru predictibilitate, sa se deruleze la datele deja cunoscute, stabilite, si atunci daca nu ai fi umblat la tematica ar fi fost ca si cum nu ai recunoaste ca a fost un an atipic. Daca pastrai si programa, si datele si prezenta fizica era ca si cum am fi pretins ca nimic nu s-a pierdut, totul a fost minunat, perfect, ba chiar mai bine decat inainte.

Citeste si articolul :   2.489 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 in ultimele 24 de ore

Nu, n-a fost asa. Si atunci grupurile de profesori specializati pe fiecare disciplina au analizat si s-au scos elemente considerate mai putin relevante din fiecare disciplina de examen. Am redus numai volumul, nu si gradul de dificultate. Vreau sa cred ca scoala nu se va reintoarce integral in online, dar daca evolutia epidemiologica va impune acest lucru, cu tristete, nu vom ezita sa luam aceasta masura, privilegiind siguranta sanitara a elevilor si a cadrelor didactice. Dar eu sunt convins ca nu vom ajunge intr-o astfel de situatie”, a mai declarat Sorin Cimpeanu.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.