Diavolul, numit si Satana, este cel mai bine cunoscut ca personificarea raului si inamicul oamenilor buni de pretutindeni. Imaginea si povestea sa au evoluat de-a lungul anilor, iar Diavolul a fost numit multe nume diferite in diferite culturi: Belzebub, Lucifer, Satana si Mefistofel, pentru a numi cateva, cu diverse descrieri fizice, inclusiv coarne si picioare copite.
Dar aceasta fiinta rauvoitoare – si legiunea sa de demoni – continua sa loveasca frica in oamenii din toate categoriile de viata ca antiteza tuturor lucrurilor bune.
Diavolul din Biblie
Desi Diavolul este prezent intr-o anumita forma in multe religii si poate fi comparat cu unii zei mitologici, el este cel mai bine cunoscut pentru rolul sau in crestinism. In traducerile biblice moderne, Diavolul este adversarul lui Dumnezeu si al poporului lui Dumnezeu.
Publicitate
In mod obisnuit, se crede ca Diavolul a aparut pentru prima data in Biblie in cartea Geneza ca sarpele care a convins-o pe Eva – care l-a convins apoi pe Adam – sa manance fructe interzise din „pomul cunoasterii” din Gradina Edenului. Dupa cum se spune povestea, dupa ce Eva a cazut in cautarea cailor convingatoare ale Diavolului, ea si Adam au fost alungati din Gradina Edenului si condamnati la moarte.
Multi crestini cred ca Diavolul a fost odata un inger frumos pe nume Lucifer, care l-a sfidat pe Dumnezeu si a cazut din har. Aceasta presupunere ca este un inger cazut se bazeaza adesea pe cartea lui Isaia din Biblie care spune: „Cum ai cazut din cer, Lucifer, fiul diminetii! Cum ai fost taiat la pamant, ceea ce ai slabit neamurile ”?
Numele Diavolului
Unii cercetatori biblici sustin insa ca Lucifer nu este un nume propriu, ci o expresie descriptiva care inseamna „stea de dimineata”. Totusi, numele a ramas si Diavolul este adesea denumit Lucifer.
Numele pentru Diavol sunt numeroase: in afara de Lucifer, el poate fi denumit printul intunericului, Belzebub, Mefistofel, Domnul mustelor, Antihristul, Tatal Minciunilor, Moloch sau pur si simplu Satana.
Cartea Ezechiel include un alt pasaj biblic la care crestinii se refera ca dovada a existentei Diavolului. Il avertizeaza pe lacomul rege al Tirului, dar se refera si la rege ca la un heruvim care a fost candva in gradina Edenului. Drept urmare, unii traducatori biblici cred ca Regele Tirului a fost o personificare a Diavolului.
Diavolul face mai multe aparitii in Biblie, in special in Noul Testament. Iisus si multi dintre apostolii sai i-au avertizat pe oameni sa ramana atenti la ispitele viclene ale Diavolului care ii vor duce la ruina. Si Diavolul a fost cel care l-a ispitit pe Iisus in pustie sa „cada si sa-L venereze” in schimbul bogatiei si gloriei.
Publicitate