Raed Arafat, anunt de ultima ora despre slujba de Inviere. Cum vor sarbatori romanii

BOR a anuntat deciziile adoptate pentru slujba Invierii Domnului, iar secretarul de stat Raed Arafat a venit cu unele precizari lamuritoare.

“Pentru noaptea de Inviere sa stiti ca se discuta nici sa nu fie lumea privata, sa simta ca este Pastele. Sa zicem ca intr-adevar simte lumea intr-adevar sarbatoarea respectiva. Nu e anulata sarbatoarea pentru oameni, dar in acelasi timp e posibil sa fie niste masuri neobisnuite in colaborare cu Biserica, pentru a proteja oamenii”. “Sunt discutii pentru a face lucrurile cat mai protective pentru populatie, dar in acelasi timp sarbatoarea sa aiba loc si sa nu zica lumea ca a trecut Pastele fara sa simta ca a fost Pastele”, a adaugat acesta.

De asemenea, Arafat a declarat ca toate masurile vor fi anuntate din timp, astfel incat sa nu ia pe nimeni prin surprindere. “Cu siguranta cand se stabileste modul prin care se va face, se va iesi si va fi anuntat cu siguranta. Si din timp, pentru ca lumea sa stie ce urmeaza”.

Decizia luata de Patriarhia Romana referitoare la sarbatorilor pascale: Cum vom lua Sfanta Lumina si Sfintele Pasti

Publicitate

Cancelaria Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a anuntat, miercuri seara, cum vor fi savarsite slujbele bisericesti de sarbatorile pascale. Decizia luata de BOR a survenit dupa consultari cu Guvernul Romaniei, mai exact cu Ministerul de Interne, condus de Marcel Vela.

“Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita „Pasti”, va fi sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie 2020, dupa Sfanta Liturghie, si va fi ambalata igienic in pachete inchise. In zilele de vineri si sambata, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, in locuri special amenajate in afara lacasurilor de cult”, este decizia luata de Sfantul Sinod.

O alta decizie extrem de importanta este referitoare la Sfanta Lumina. “Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, sambata, 18 aprilie 2020, spre seara si va fi distribuita delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni”, se arata in decizie.

“Intrucat slujbele de Florii, slujbele din Saptamana Mare (a Sfintelor Patimiri) si de Sfintele Pasti vor fi savarsite anul acesta doar de slujitorii bisericesti, fara participarea credinciosilor mireni, pentru a oferi credinciosilor o anumita consolare si pentru a diminua riscul unor manifestari necontrolate, urmare consultarii cu Ministerul Afacerilor Interne, parohiile si manastirile vor proceda dupa cum urmeaza:

Citeste si articolul :   Cel mai mare producator de cosmetice din Romania obtine aprobare pentru productia de dezinfectanti. Saptamana viitoare incepe si productia de masti

1. Pelerinajul de Florii se suspenda anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvantate in biserica (in Sambata lui Lazar, 11 aprilie 2020, dupa Vecernie sau in Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) si vor fi distribuite, de catre voluntari, credinciosilor din parohie care solicita aceasta. Voluntarii vor purta masti si manusi de protectie.

2. In saptamana Sfintelor Patimiri, nu se savarseste slujba Sfantului Maslu de obste (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

3. Spovedania si impartasirea credinciosilor se pot savarsi in continuare doar la domiciliu. La intrarea in locuinta credinciosilor, preotul va utiliza incaltaminte de unica folosinta si masca sanitara, se va spala pe maini cu apa si sapun si cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult si epitrahil, trusa liturgica pentru impartasirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atat anterior, cat si ulterior dezinfectate (conform indrumarilor din 12 martie 2020).

4. Painea binecuvantata, in forma de mici prescuri, stropita cu agheasma si vin, numita „Pasti”, va fi sfintita anul acesta in Joia Mare, 16 aprilie 2020, dupa Sfanta Liturghie, si va fi ambalata igienic in pachete inchise. In zilele de vineri si sambata, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, in locuri special amenajate in afara lacasurilor de cult. Personalul deservent va purta masca si manusi de protectie.

Publicitate

5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lacasurilor de cult se va organiza in zilele premergatoare Sfintelor Pasti (vineri si sambata, inainte de noaptea Invierii), respectandu-se aceleasi reguli sanitare ca si in magazinele alimentare (masca sanitara, distanta sociala de 2 metri, marcata in fata locului special amenajat).

6. Pentru credinciosii varstnici si bolnavi, „Pastile” vor fi distribuite la domiciliu de catre voluntari, vineri si sambata sau in prima zi de Pasti. Voluntarii vor purta masca si manusi de protectie, precum si ecuson nominal, semnat si stampilat de catre fiecare parohie.

Citeste si articolul :   Nelu Tataru, anuntul mult asteptat despre reluarea cursurilor! Mai multe asociatii de elevi sunt impotriva

7. Pentru a nu fi intrerupta traditia inceputa in anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales in aceasta perioada in care speranta si lumina trebuie aduse in sufletele oamenilor greu incercati de izolare sau de boala, Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, sambata, 18 aprilie 2020, spre seara si va fi distribuita delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni, care vor purta masca si manusi de protectie si vor respect distanta sociala de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfanta fiecarei parohii. Voluntarii din parohii, purtand masca, manusi si ecuson, vor primi Sfanta Lumina si o vor distribui doar la casele credinciosilor care o solicita si care o asteapta numai in fata locuintei, avand in mana o candela sau o lumanare.

8. Randuielile liturgice si tipiconale nu se modifica in aceasta perioada in care slujbele se savarsesc doar de catre slujitorii bisericesti, fara participarea fizica a credinciosilor mireni. Astfel, in Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, dupa slujba Prohodului Domnului, biserica va fi inconjurata o singura data de catre slujitorii bisericesti prezenti, dar fara participarea credinciosilor mireni.

9. De asemenea, slujba Invierii Domnului, la care anul acesta nu participa credinciosi mireni, va incepe, potrivit tipicului, in afara lacasului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Invierea lui Hristos este temelia invierii tuturor oamenilor. In acest sens, imediat dupa chemarea Veniti de primiti lumina! si cantarea Invierea Ta, Hristoase, Mantuitorule, se va citi Sfanta Evanghelie, se rosteste binecuvantarea „Slava Sintei…”, dupa care clericii vor canta de trei ori troparul Hristos a inviat!, se va cadi spre cele patru puncte cardinale si se va rosti ectenia mare, apoi toti clericii vor intra in biserica, pentru continuarea Canonului Invierii si pentru savarsirea Sfintei Liturghii.

10. La ora 00.00 din noapte, in timp ce clopotele rasuna la toate bisericile unde se savarseste slujba Invierii, credinciosii mireni, avand candelele aprinse, pot iesi la ferestre si balcoane sau in curtile caselor lor, adresandu-se unul catre altul, de la distanta de 2 m, cu salutul pascal Hristos a inviat! si raspunsul Adevarat a inviat!, fara a deranja pe alti vecini care nu doresc sa participe la aceasta sarbatoare.

Citeste si articolul :   Lidia Fecioru, avertizeaza: Sapte cadouri pe care nu trebuie sa le primesti de la nimeni. Atrag ghinionul si boala

11. In prima zi de Pasti, incepand cu ora 06.00 dimineata, voluntarii din parohii vor putea oferi credinciosilor varstnici si bolnavi „Pastile”, precum si pachete cu daruri alimentare de Pasti (oua, cozonac, dulciuri etc.).

12. Tot in prima zi de Pasti, slujba Vecerniei sau „A doua Inviere”, se savarseste in biserici, incepand cu ora 12.00, dar fara participarea credinciosilor mireni.

13. Prezentele Indrumari completeaza recomandarile Cancelariei Sfantului Sinod din 22 martie 2020 intitulate Noi masuri privind slujbele si activitatile sociale bisericesti.

14. Orice act de indisciplina a clericilor (ierarhi, preoti si diaconi) sau a credinciosilor mireni afecteaza negativ imaginea Bisericii in societate, deoarece, in timpul starii de urgenta, toti avem obligatia de a respecta dispozitiile autoritatilor de stat, in caz contrar, vom suporta sanctiunile prevazute de lege.

15. Sa ne rugam lui Dumnezeu, Maicii Domnului si tuturor sfintilor ca starea aceasta de grea incercare cauzata de pandemia actuala sa inceteze cat mai curand!”, se arata in decizia Cancelariei Sfantului Sinod.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Comentariile sunt închise.