BOR a decis: ce se va intampla cu taina Botezului

Dupa tragedia bebelusului de la Suceava, circa 65.000 de persoane au semnat o petitie prin care s-a cerut modificarea ritualului Botezului. In ciuda cererilor oamenilor, dar si a unor inalti ierarhi, Sfantul Sinod a decis pastrarea acestui ritual in forma sa initiala, care presupune scufundarea de trei ori a bebelusului in cristelnita.

Astfel, BOR a decis ca ritualul botezului ramane neschimbat. Conform comunicatului transmis de Patriarhie, in virtutea faptului ca Biserica Ortodoxa are obligatia statutara de a ramane in unitate cu Biserica Ortodoxa universala, Sfantul Sinod a decis ca Biserica Ortodoxa Romana nu poate modifica doctrina si ritualul.

Ritualul botezului ramane neschimbat! In Facultatile de Teologie se va acorda o atentie sporita ritualului intreitei „afundari”

In ceea ce priveste ”ingrijorarile” din spatiul public, Sfantul Sinod a facut cateva precizari:

1) inainte de savarsirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligatia de a discuta cu parintii si nasii copilului, care, in prealabil, s-au consultat cu medicul pediatru. Acestia vor prezenta preotului starea de sanatate a copilului;

2) in cadrul Facultatilor de Teologie din Patriarhia Romana se va acorda o atentie sporita practicii liturgice referitoare la savarsirea actului intreitei „afundari” din timpul slujbei Botezului, practica liturgica obligatorie pentru studentii teologi din anii terminali ai sectiilor de Teologie Pastorala;

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, anunt de ultim moment. Ce se va intampla in Romania de acum incolo

3) in fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Romane va fi organizata o consfatuire anuala cu preotii referitoare la savarsirea corecta a fiecarei Sfinte Taine. Vor fi sustinute, de asemenea, cateheze cu credinciosii privind semnificatia duhovniceasca a Sfintelor Taine.

De asemenea, anul 2022 se declara in Patriarhia Romana ca Anul Omagial al Rugaciunii in viata Bisericii si a crestinului si Anul comemorativ al Sfintilor isihasti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama si Paisie de la Neamt.

Alte aprobari:

Au fost aprobate textele liturgice (slujba, acatistul si paraclisul) pentru cinstirea Sfantului Sfintit Mucenic Zenovie, episcopul Ciliciei, si a surorii sale Zenovia (30 octombrie), precum si includerea acestor texte in cartile de cult;

A fost aprobat ca, in textul Calendarului crestin-ortodox pentru anul 2022, la rubrica Zile si date importante, sa fie incluse „Ziua drapelului national” (26 iunie) si „Ziua imnului national al Romaniei” (29 iulie).

Autor