1. Baterea in lemn
Probabil ati batut in lemn pentru a evita sa aveti ghinion la un moment dat in viata voastra, fara sa stiti de ce.
Aceasta superstitie, cunoscuta pe scara larga, este o versiune moderna din epoca medievala, in care credinciosii europeni atingeau lemnul de la biserici. Atingerea lemnului presupunea ca avea o legatura cu divinitatea si astfel noroc.
2. Ochiul rau
Publicitate
Cineva a complimentat vreodata ceva pe care il detineti doar pentru ca ulterior sa fie spart sau ruinat? Unii oameni superstitiosi ar putea spune ca acesta este ochiul rau la lucru.
Pentru a se feri de astfel de priviri dezastruoase, oamenii din Turcia au o amuleta numita „nazar boncuğu”. Farmecele sunt de obicei albastre si albe (se crede ca albastrul este si un ochi rau) si seamana cu un ochi.
Aceste farmece sunt obiective comune in Grecia, Egipt, Iran, Maroc si Afganistan, printre alte tari.
3. Pisici negre / pasari
Pisicile negre au avut intotdeauna o reputatie rea, mai ales in jurul Halloween-ului, avand in vedere credinta lor perceputa fata de vrajitoare.
Bietele creaturi sunt la fel de evitatate in orice zi a anului si este o superstitie obisnuita ca o pisica neagra care iti traverseaza calea reprezinta ghinion.
Dar nu sunt singuri. In Coreea de Sud, corbii sunt vazuti ca ghinion si, eventual, chiar si hartuitori sau moarte.
Si corbii, mai ales in Marea Britanie, ar putea prevestii pierderea.
Exista o veche superstitie britanica care spune ca sase corbi trebuie sa ramana in permanenta la Turnul Londrei, altfel coroana va cadea..
4. Taierea unghiilor noaptea
Se pare ca este ghinion sa va taiati unghiile de la picioare sau de la maini dupa lasarea intunericului, cel putin conform superstitiilor din Turcia, India si Coreea de Sud.
O superstitie japoneza sustine chiar ca ai putea avea o moarte prematura. Din punct de vedere istoric, cutitele sau alte unelte de taiere ascutite ar fi folosite pentru a taia unghiile.
Intunericul plus obiectele ascutite si lipsa accesului medical de atunci ar fi putut egaliza infectii mortale.
5. Marti 13
In Spania si in tarile vorbitoare de limba spaniola, marti, 13, este o zi nefasta.
Martes, marti in spaniola, provine de la zeul roman al razboiului, Marte, legand pentru totdeauna ziua de violenta, moarte si varsare de sange.
Constantinopolul ar fi cazut intr-o marti in timpul cruciadei a patra. Si apoi turcii otomani ar fi pretins orasul intr-o marti, mai mult de 200 de ani mai tarziu.
Publicitate