Minerii blocati in subteran sunt disperati: “Nu mai putem. Suntem cazuti la pamant”

Au loc discutii aprinse pentru rezolvarea crizei minerilor de la Lupeni, blocati in subternan. Florin Citu, premierul Romaniei si ministrul Energiei, Virgil Popescu s-au intalnit inaintea sedintei de Guvern, pentru a gasi solutii in cazul celor aproximativ 100 de mineri nemultumiti de faptul ca nu au primit salariile restante. Termocentrala Mintia si-a oprit activitatea din cauza lipsei de carbune, iar locuinte si institutii din Deva au ramas fara incalzire.

„Nu cedam!”. Acesta a fost mesajul minerilor din Valea Jiului. Ortacii isi vor salariile. Un miner cu o vechime de trei ani, incaseaza aproximativ 2.000 de lei pe luna, iar multi dintre ei sunt singurii intretinatori ai familiei.

“Nu mai putem psihic, nu mai putem. Suntem cazuti la pamant. Nu mai rezistam. De marti seara nu ne-a bagat nimeni in seama. Eu de exemplu nu mi-am vazut copilul de marti. Nu stiu situatia copilului meu. Nu stiu… a mancat, n-a mancat, are cu ce sa traiasca pana luam noi banii?, a declarat Adrian, miner.

Citeste si articolul :   Strigator la cer. Copii torturati de propriul tata, intr-un sat din Vaslui: "Cumpara de la magazin cozi de matura ca sa ii bata, pana le rupea"

“Eu ce duc acasa, aia se mananca. Fata mea, cealalta mica, are 18 ani, merge la scoala. Sotia nu lucreaza. Am si o nepotica pe care tot eu o intretin. Faceti un calcul, cu dari cu tot in casa, sa vedeti cum ma descurc eu cu banii care scrie pe fisa care o iau”, a spus un alt miner.

Publicitate

“Eu nu pot sa-i spun la copilul acela „tata eu nu pot sa-ti dau astazi mancare ca n-am luat salariul, asteapta si tu pana se hotarasc… Da, citeste legea 200 ca sa vezi cand…”, a mentionat si Ovidiu Boloca, tot miner.

Liderii de sindicat au venit in Capitala pentru a primi sprijin de la ministrul Energiei.

“Promisiunea pe care dansul ne-a facut-o a fost ca ordonanta de guvern care sa ofere acces la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale a fost aprobata. Si ne-a dat asigurari ca pana pe 26 va produce efecte, respectiv banii salariatilor. Dorinta e sa-i scoatem pe oameni de acolo, care au peste 48 de ore, sunt conditii de presiune si aeraj reduse, apar probleme de sanatate, fiecare cedeaza, au sanatate precara, o varsta inaintata unii dintre ei”, a declarat Alin Sin, presedintele executiv al Sindicatului Muntele.

Citeste si articolul :   Documentul pe care trebuie sa-l aiba toti romanii care se intorc in tara

Cinci dintre minerii blocati in subteran la mina Lupeni au ajuns joi la spital. Starea lor de sanatate s-a agravat.

“Aseara am fost informati ca unul dintre colegii nostri a ajuns la Urgente la Petrosani, noi am crezut ca l-am pierdut pe ortacul acela”, a declarat Adrian, miner.

De asemennea, minerii din Deva, in semn de solidaritate au refuzat sa mai intre in subteran si sa scoata carbune, astfel ca Termocentrala Mintia, furnizorul de agent termic din Deva, a ramas fara materia prima, iar locuinte si institutii din Deva au ramas fara caldura.

Alin Sin, presedintele executiv al Sindicatului Muntele: Colegii de la Deva se vor solidariza cu cei din Valea Jiului. Pe langa ca nu vor da caldura, vor aparea convulsii sociale si proteste.

„Am adoptat deja ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale pentru a putea include si companiile aflate in insolventa, cum este acum cazul celor de la CEH. In seara aceasta se publica in Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru urmatoarele 3 luni. In paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmand sa fie aprobate la inceputul saptamanii viitoare”, a scris intr-o postare pe Facebook, ministrul Economiei Virgil Popescu.

Citeste si articolul :   Diana Sosoaca, in mijlocul minerilor de la Lupeni: "Arafat, unul dintre criminalii din Romania"

In mina Lupeni sunt blocati circa 100 de oameni.

Minerii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara isi vor primi salariile integral saptamana viitoare, mai devreme fata de termenul anuntat, 26 februarie.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.