Uite cum se foloseste faina in retete in functie de tipul acesteia

Tipul de faina descrie gradul de macinare a fainii. Gradul de macinare indica cat de mult au fost procesat cerealele. Cu cat este mai mic tipul de faină, cu atat cerealele au fost prelucrate mai mult. In timp ce cu faina integrala de grau cerealele si rasadurile sunt complet macinate, cu celelalte tipuri, cerealele sunt mai mult sau mai putin macinate. Cea mai usoara faina este faina de grau 405, aici doar miezul interior al boabelor (endosperm) a fost prelucrat.

Tipurile de faina ofera informatii despre continutul mineral al fainii. Cu cat este mai mare gradul de macinare, cu atat este mai mare continutul de minerale, deoarece mineralele se afla in principal in straturile exterioare ale bobului. De exemplu, faina 405 contine 405 mg de minerale la 100 g si 550 mg.

Tipurile de faina sunt specificate pentru faina de grau, faina de spelt si faina de secara.

Faina de grau are cele mai bune proprietati de coacere si, prin urmare, este adesea folosita pentru coacerea produselor de patiserie dulci, a prajiturilor si a painii.

Faina de spelt arata si are un gust foarte asemanator cu graul, faina are un gust ceva mai puternic si mai nutrit. Poate fi folosit si pentru produse de patiserie dulci si sărate. Graul poate fi inlocuit cu usurinta de spelt in retete.

Cu aroma sa puternica, faina de secara este o faina tipica de paine. Pe langa tipurile obisnuite de faina, exista si diverse faini speciale, de exemplu faina pentru paste sau faina de strudel. Astfel de faini speciale sunt adaptate cu precizie la retetele anumitor feluri de mancare si au proprietatile potrivite. Faina de paste, de exemplu, este mai grosiera si mai putin cocoloasa atunci cand se fac pastele. Faina de strudel este o faina deosebit de fina, pentru ca este nevoie de un aluat foarte elastic.

Faina de grau

Tipul 405: Aceasta este cea mai usoara si mai fina faina de grau. Are proprietati de legare foarte bune si duce la aluaturi elastice care cresc bine. Ideal pentru prajituri, aluat de drojdie si pentru ingrosarea sosurilor.

Citeste si articolul :   Consumul de avocado scade glicemia si colesterolul

Tipul 550: Un pic mai puternic, dar inca luminos. Ideal pentru paine, pizza si biscuiți. Faina creste bine si formeaza un alut cu pori fini.

Tipuri 812, 1050 si 1600: Aceste tipuri de faina sunt potrivite in special pentru paine si aluat consistent.

Faina de grau integral

Faina integrala de grau este disponibila in diferite grade de finete, gradul de macinare fiind intotdeauna acelasi, cerealele intregi sunt prelucrate. Faina de grau integral nu creste la fel de bine ca faina de grau alb, dar poate fi folosita si pentru prajituri si, desigur, pentru aluaturi si paine.

Faina de secara

Tipul 815: Faina de secara tip 815 este cea mai usoara faina, este utilizata pentru coacerea produselor de patiserie consistente, cum ar fi painea si chiflele.

Tipuri 997 si 1150: Aceste tipuri de faina sunt sunt utilizate in principal pentru prepararea painii.

Tipuri 1370 si 1740: Faina de secara este ideala pentru paine si paine mixta.

Citeste si articolul :   Acestea sunt cele mai mortale animale de pe Pamant

Faina de spelt

Tipul 630: Cel mai mic grad de macinare, aceasta este o faina foarte deschisă la culoare, care este potrivita pentru prajituri, paine, chifle si alte produse de patiserie mici.

Tipurile 812 si 1050: Faina de spelt mai tare, ideala pentru coacerea painii.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.