Lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea in Romania

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a adoptat joi o hotarare prin care a fost actualizata lista tarilor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se instituie carantina la intrarea in Romania.

„Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat in sedinta de astazi, 11 februarie 2021, Hotararea numarul 9 privind aprobarea listei tarilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, stabilirea regulilor de aplicare a masurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat si abrogarea unor prevederi ale hotararilor Comitetului. Astfel, a fost actualizata lista statelor de risc epidemiologic, lista care intra in vigoare de luni, 15 februarie 2021”, informeaza CNSU joi seara.

Ce tari si zone se afla pe lista

Portugalia, Israel, Muntenegru, Insulele Turks si Caicos, Andorra, Cehia, Monaco, Spania, San Marino, Slovenia, Gibraltar, Guernsey, Saint Lucia, Croatia, Liban, Letonia, Estonia, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Emiratele Arabe Unite, Saint Vincent si Grenadine, Marea Britanie, Aruba, Albania, Seychelles, Bahrain, Franta, Sint Maarten, Malta, Suedia, Puerto Rico, Lituania, Luxemburg, Serbia, Panama, Maldive, Irlanda, Brazilia, Olanda, Insulele Falkland, Italia, Eswatini, Belgia, Chile, Peru, Columbia, Elvetia, Argentina, Kosovo, Belarus, Kuweit, Austria, Uruguay, Bolivia, Republica Moldova, Botswana, Macedonia de Nord, Cipru, Polonia, French Polynesia, Georgia, Liechtenstein, Malaezia, Germania, Ungaria, Qatar, Africa de Sud.

Potrivit CNSU, la intrarea in Romania, pentru persoanele care sosesc din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat si prezinta un document ce atesta rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii), se instituie masura carantinei la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 10 zile.

Publicitate

„Pentru persoanele sosite din tarile/zonele/teritoriile prevazute la alin. (1) si care nu prezinta la intrarea in tara un document care sa ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, se instituie masura carantinei la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 14 zile”, se arata in hotarare.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Inca un deces al unui pacient infectat cu coronavirus in Romania. Care este bilantul total

De asemenea, persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligatia prezentarii la intrarea in tara a certificatului unui test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii) si intra in carantina la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 14 zile. Sunt exceptate de la masura carantinei mai multe categorii care nu prezinta simptome Covid, printre care soferi, piloti, personal navigant, lucratori transfrontalieri etc.

Potrivit Hotararii CNSU:

Art.1 – Se aproba lista tarilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie masura carantinei asupra persoanelor care sosesc in Romania din acestea, prevazuta in anexa la prezenta hotarare.

Art.2 – (1) La intrarea in Romania, pentru persoanele care sosesc din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevazute la art. (1) si prezinta un document ce atesta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii), se instituie masura carantinei la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 10 zile.

(2) Copiii cu varsta mai mica sau egala de 3 (trei) ani, care sosesc in tara impreuna cu persoanele prevazute la alin. 1, intra in carantina pentru o perioada similara cu a acestora si sunt exceptati de la obligatia prezentarii unui document care sa ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2.

Publicitate

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 prevazut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (in limba oficiala a statului respectiv si in limba engleza), in format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, si va contine inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Citeste si articolul :   Poti face gratar in zilele de Paste? Raspunsul autoritatilor

(4) Pentru persoanele sosite din tarile/zonele/teritoriile prevazute la alin. (1) si care nu prezinta la intrarea in tara un document care sa ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, se instituie masura carantinei la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectueaza transport international, aerian si rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate catre Romania din zonele de risc epidemiologic, prevazute la alin.

(1.), au obligatia sa interzica imbarcarea in mijlocul de transport a persoanelor care nu prezinta un document care sa ateste:

a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea imbarcarii sau,

b) efectuarea vaccinului impotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la administrarea acesteia pana la data imbarcarii sau,

c) faptul ca au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 90 de zile anterioare imbarcarii si ca au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data imbarcarii. Dovada confirmarii se realizeaza cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrarii in tara, precum si alte documente justificative.

(6) Masura prevazuta la alin. (1) nu se aplica persoanelor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Art.3 – (1) Persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligatia prezentarii la intrarea in tara a certificatului unui test RT-PCR negativ, pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte de imbarcarii (pentru cei care calatoresc cu mijloace de transport in comun) sau intrarii pe teritoriul national (pentru cei care calatoresc cu mijloace proprii) si intra in carantina la domiciliu sau la locatia declarata pentru o perioada de 14 zile.
[…]

Art.4 – (2) Exceptarea de la masura carantinei instituita pentru persoanele care sosesc din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, cu exceptia celor ce sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord se aplica si pentru:

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania, joi, 4 iunie 2020. Bilantul oficial de la ora 13:30

a) persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, daca raman pe teritoriul national pentru o perioada mai mica de 3 zile (72 de ore) si prezinta un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea intrarii pe teritoriul national;

b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 in ultimele 90 de zile anterioare intrarii in tara, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care sa dovedeasca prezenta de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrarii in tara) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms si pentru care au trecut cel putin 14 zile de la data confirmarii pana la data intrarea in tara;

c) persoanele care au efectuat vaccinul impotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doze si pentru care au trecut cel putin 10 zile de la acesteia pana la data intrarii in Romania.

Art.6 – Persoanele care sosesc in Romania din tarile/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevazute la art. (1), cu exceptia celor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, si care intra in carantina pentru o perioada de 14 zile, pot iesi din carantina dupa a 10 a zi, daca efectueaza un test pentru SARS-CoV-2 in a 8 a zi de carantina, iar rezultatul acestuia este negativ si nu prezinta simptomatologie specifica.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.