Afecteaza visele calitatea somnului?

Indiferent daca va amintiti sau nu, visam cu totii timp de aproximativ 2 ore pe noapte si, desi visele sunt mai vii in timpul fazei REM, ele pot aparea de fapt in orice faza a somnului.

Dar poate povestea viselor noastre sa afecteze cu adevarat calitatea somnului? Acest lucru ne face cu siguranta sa ne intrebam cand ne trezim dintr-un vis placut simtindu-ne relaxati si bine odihniti sau dintr-un vis haotic si infricosator.

De ce visam?

Mai multe teorii au incercat sa explice rolul viselor de-a lungul timpului.

Publicitate

Potrivit cunoscutului psiholog Sigmund Freud ale carui teorii se invarteau in jurul conceptului de subconstient, visele sunt un mijloc de a ne ajuta sa „scapam” de gandurile si dorintele suprimate.

Visam aproape 600 de ore pe an!

Faza REM este acea etapa a somnului in timpul careia apar visele. Se caracterizeaza printr-o frecventa cardiaca accelerata, respiratie rapida si miscare involuntara a ochilor.

Citeste si articolul :   3 moduri de a face fata stirilor negative despre COVID-19

Aproximativ 25% din somn are loc în timpul fazei REM si s-a calculat ca petrecem aproximativ 600 de ore pe an visand in aceasta faza.

A avea vise fericite inseamna sa dormi bine?

Legatura dintre vis si calitatea somnului nu a fost confirmata inca. Cu toate acestea, experimentele efectuate au aratat ca cei care dorm bine si se simt bine odihniti la trezire confirma ca au vise placute si vesele, spre deosebire de cei care sufera de insomnie si declara ca nu sunt capabili sa asocieze emotii pozitive cu visele lor.

Cosmar

Visele ingrozitoare ne urmaresc in ziua urmatoare

Conform unor studii recente, cosmarurile deranjeaza somnul a 7-8% din populația lumii cel putin o data pe saptamana si 25% din oameni cel putin o data pe luna.

In mare parte, potrivit specialistilor, nu exista nicio indoiala: cosmarurile raman cu noi si dupa ce ne trezim, afectandu-ne starea de spirit si comportamentul.

Povestea viselor, oricat de neplacute ar fi, nu afecteaza durata diferitelor faze ale somnului. Cu toate acestea, cosmarurile pot influenta tranzitia de la REM la non-REM, facandu-ne sa ne simtim mai putin odihniti in dimineata urmatoare.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.