Proprietati utile ale porumbului

Porumbul este un aliment  preferat de vara, un ingredient pentru salate proaspete si  popcorn, o cereala accesibila, care creste peste tot, dar nutritionistii si adeptii unui stil de viata sanatos au sentimente mixte.

Porumbul este bogat in proteine vegetale, vitamine , minerale si antioxidanti – carotenoizi care ii confera culoarea galben stralucitor.

In acelasi timp, planta contine o cantitate decenta de zahar , amidon, gluten si multe alte substante, ale caror beneficii sunt extrem de discutabile.

Proprietati utile ale porumbului

O astfel de culoare stralucitoare a porumbului se datoreaza antioxidantilor naturali puternici – carotenoizi. Continutul lor din porumb este suficient de mare pentru a proteja celulele de deteriorarea radicalilor liberi, pentru a reduce inflamatiile din organism si a incetini procesul de imbatranire.

Publicitate

Carotenoizii joaca un rol important in mentinerea unei viziuni sanatoase – pot preveni degenerarea ochilor legata de varsta si pot reduce riscul de cataracta.

Substantele active din boabele de porumb imbunatatesc semnificativ digestia, previn inflamatiile si bolile tractului gastrointestinal – porumbul este benefic in special pentru sanatatea intestinala.

Citeste si articolul :   Cinci beneficii ale grapefruitului despre care s-ar putea sa nu stiti

Porumbul este o leguma cu amidon, ceea  ce inseamna ca, daca vrei sa slabesti, atunci cu siguranta nu te va ajuta cu asta. Amidonul este o polizaharida care se transforma in glucoza in timpul digestiei, despre care se stie ca duce la cresterea in greutate si probleme de sanatate atunci cand este consumata in cantitati mari.

Leguma contine mult zahar, care se pregateste pentru o incarcatura mare de carbohidrati si un continut caloric destul de ridicat.

In plus, porumbul contine antinutrienti. De exemplu, boabele sale sunt bogate in zinc, magneziu si mangan, care sunt necesare functionarii organismului, dar datorita acidului fitic (un anti-nutrient), acestea nu sunt practic absorbite.

Nu trebuie sa renunti complet la porumb, mai ales daca iti place cu adevarat – doar limiteaza-ti consumul.

Publicitate

Autor