Alerta in Romania. A fost descoperita o noua mutatie a coronavirusului

Alerta in Romania. A fost depistata o mutatie noua a coronavirusului la un pacient din Dorohoi. Aceasta tulpina este similara, din punct de vedere al contagiozitatii, cu cea din Marea Britanie. Potrivit reprezentantilor DSP, pacientul este supravegheat la domiciliu.

Astfel, cinci pacienti din Botosani au fost confirmati cu tulpini noi ale virusului, in urma unor analize efectuate de Laboratorul de Metagenomica si Biologie Moleculara, din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava. Conform reprezentantilor DSP, patru dintre ei au fost diagnosticati cu tulpina britanica a virusului SARS CoV-2, iar al cincilea cu o tulpina ale carei origini nu sunt cunoscute.

”Uniunea Europeana solicita sa raportam inclusiv aceste modificari, chiar daca nu sunt incluse toate modificarile prezente in tulpina britanica”, a declarat Mihai Damian, prorector Universitatea ”Stefan cel Mare” Suceava.

Publicitate

”Dupa cum stim, de la inceputul pandemiei, a suportat mai multe mutatii. Posibil si la noi in tara sa fie mai multe mutatii ale virusului si cei de la Universitatea din Suceava sa ne aduca mai multe detalii.

Pe aspectul PCR prezinta acelasi grafic de amplificare ca si tulpina britanica, cu aspectul contagiozitate foarte mare”, a declarat Monica Adascalitei, director DSP Botosani.

Persoanele diagnosticate cu noile tulpini au varsta de peste 50 de ani. Trei dintre ele sunt din localitatea Havarna, una din comuna Sulita, iar una din municipiului Dorohoi.

Autoritatile sanitare din Botosani au anuntat ca vor lua masuri de preventie suplimentara in zonele unde au fost identificate mutatiile noului coronavirus.

”Pacientii au prezentat o forma usoara a bolii, au fost in izolare la domiciliu, chiar au trecut de cele 14 zile de la debutul bolii, niciunul nu a fost internat, nu au prezentat forme medii sau severe, doar i-am monitorizat si vom monitoriza in continuare situatia in aceste trei localitati si daca va fi necesar vom mai trimite si alte probe la Suceava”, a mentionat Monica Adascalitei.

In Romania au fost diagnosticate peste 50 de persoane cu mutatia virusului SARS CoV-2.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.