Lasata Secului 2021. Inainte sa incepem postul randuit de Biserica Ortodoxa pe parcursul unui an (Postul Nasterii Domnului, al Sfintelor Pasti, al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si al Adormirii Maicii Domnului), este o zi care marcheaza sfarsitul perioadei in care mai putem manca de dulce si care poarta numele de „lasatul secului”.
Pastele ortodox pica anul acesta pe data de 2 mai, iar Pastele catolic pica pe 4 aprilie. Crestinii se pregatesc pentru postul Pastelui, care dureaza 40 de zile, inclusiv cu Saptamana Patimilor.
In acest an, postul Pastelui incepe pe data de 15 martie si se incheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbeaza Pastele 2021.
Duminica, pe 7 martie 2021, este lasata secului de carne.
In decurs de o saptamana, crestinii mai au voie sa consume branzeturi.
Publicitate
Duminica, 14 martie 2021, este lasata secului de branza, iar din 15 martie incepe perioada postului Pastelui.
Dupa Lasatul Secului de branza, in Saptamana Curata, nu se tese. Cei care nu respecta aceasta datina, pot avea parte de vizita inopinata a lui Toader, „care vine peste noapte si incurca itele”. Afectati ar putea sa fie si caii sau vitele ale carui stapan nu tine sarbatoarea de San Toader. Animalele ar putea fi ranite sau atacate de fiare.
Regulile bisericesti au stabilit ca zilele randuite pentru ajunare, adica abtinerea totala de la mancare si bautura, sunt lunea si martea din prima saptamana a postului, iar in ultima saptamana a postului, numita Saptamana Patimilor, se ajuneaza luni, marti, miercuri, vineri si sambata. In aceste zile se pot consuma, seara, doar paine si apa.
In postul Pastelui nu se consuma carne sau lactate. De asemenea, credinciosi trebuie sa-ti tina in frau gandurile necurate si poftele. Nu este bine sa faci petreceri, fapte rele sau sa vorbesti de rau pe cineva.
Postul Pastelui presupune curatenie trupeasca si sufleteasca.
In Postul Pastelui NU se fac nunti.
Ce nu se consuma in postul Pastelui
In postul Pastelui, crestin ortodocsii adopta o atitudine spirituala, se roaga si isi curata sufletul, dar nici nu consuma alimentele interzise precum: carne, branza, oua, lapte si peste.
Cand este dezlegare la peste
Pe parcursul intregului post exista asa-numitele dezlegari la peste, cand cei care postesc au voie sa consume mancaruri din peste. Zilele cand au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie si de Florii, in duminica dinaintea Pastelui.
Alte zile cu dezlegare:
10 Martie- Sfantul Mucenic Codrat; Sfantul Mucenic Ciprian; Sfantul Mucenic Dionisie; (Zi aliturgica. Dezlegare la branza, lapte, oua si peste)
Se spune ca de la postul propriu-zis pot fi scutiti copiii, femeile gravide, lauzele si bolnavii, insa asta nu inseamna ca se pot lipsi de postul spiritual si de rugaciuni.
In Saptamana Mare se mananca doar seara, paine si se bea apa si in Vinerea Mare se tine post negru.
In Postul Mare crestinii trebuie sa dea dovada de o grija spirituala sporita, prin renuntarea la alimentele de provenienta animalica. Mai mult, acestia trebuie sa se inalte sufleteste prin rugaciune alaturi de fapte bune.
Cate zile libere vor avea romanii de Paste
Romanii au liber in Vinerea Mare, si in a doua zi de Paste, prima zi fiind intr-o zi de duminica:
– 30 aprilie (Vinerea Mare);
– 1 mai (Ziua Muncii) – sambata;
– 2 – 3 mai (prima si a doua zi de Paste) – duminica si luni.
Publicitate