Doliu in teatrul romanesc. S-a stins inca o stea a Generatiei de Aur

Doliu in teatrul romanesc. S-a mai stins inca o stea. Actrita Valeria Gagealov  a decedat pe 9 februarie.  Aceasta a fost internata in spital, in stare grava, dupa ce a fost depistata cu noul coronavirus..

Valeria Gagealov a decedat.

De cateva zile, indragita actrita se afla internata la Spitalul Elias din Bucuresti, unde si-a petrecut ultimele zile din viata.

Medicii au fost rezervati cu privire la sansele sale de recuperare, inca de la inceput.

Publicitate

Valeria Gagealov, nascuta in 1931, la Galati, a urmat cursurile I.A.T.C. intre anii 1950-1954.

Scena si radio

Intre anii 1954-2004 interpreteaza numeroase personaje pe scena Teatrului National din Bucuresti. Memorabile sunt rolurile din Oameni si soareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani si Sonia din piesa Camera de alaturi de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creatie in 1983.

Totodata, vocea Valeriei Gagealov a fost auzita in zeci de piese de teatru radiofonic.

Film

Din filmografia sa se pot aminti rolurile din Moara cu noroc, Serata, Intoarcerea lui Voda Lapusneanu, Singuratatea florilor.

Incepand cu anul 2001 este societara de onoare a Teatrului National din Bucuresti.

Recunoastere

A fost decorata in februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru postal emis de Romfilatelia in anul 2004 in cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei si ecranului, menita sa promoveze valorile cultural-artistice romanesti care au reusit sa insufle dragostea pentru teatru si film.

Au fost emise atunci 12 timbre postale dedicate Marilor Actori nationali considerati a face parte din Generatia de aur a teatrului si filmului romanesc; este vorba de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Valeria Gagealov, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitica Popescu, Sanda Toma si Olga Tudorache.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.