Calendar ortodox 10 februarie. Sfantul Haralambie este praznuit de catre Biserica Ortodoxa la data de 10 februarie a fiecarui an. Sfantul Haralambie este cunoscut mai ales datorita faptului ca era aparator impotriva bolilor, ciumei si a foametei. Acesta este cel mai batran mucenic praznuit de catre crestini.
Sfantul Haralambie (in greaca Χαράλαμπος, transliterat: Haralambos; n. 89 d.Hr., Magnesia on the Maeander, Imperiul Roman – d. 202 d.Hr., Antiohia Pisidiei, Imperiul Roman) este cel mai batran mucenic dintre cei praznuiti de crestini.
A fost episcop crestin de origine greaca al cetatii Magnezia(en) din Asia Mica. In vremea imparatului Septimiu Sever (193-211), cand a fost declansata o noua prigoana anticrestina, a fost arestat din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei; marturisindu-si in continuare credinta in Hristos si refuzand inchinarea la zeii pagani, Haralambie a fost martirizat in jurul anului 202. A fost canonizat si este praznuit de toate bisericile crestine pe data de 10 februarie.
Cine a fost Sfantul Haralambie
Haralambie a fost preot in cetatea Magnezia din provincia romana Asia Minor (Asia Mica, in Turcia de azi) si a trait in secolul al II-lea. A depus mare ravna in propovaduirea Evangheliei lui Hristos, sfatuindu-i si imbarbatandu-i pe credinciosi in vremea persecutiilor anticrestine. In urma eforturilor sale, comunitatea crestina din Magnezia s-a consolidat si chiar s-a marit prin convertirea multor locuitori ai cetatii, iar Haralambie a fost hirotonit episcop al Magneziei si al imprejurimilor acestui oras. Prigoana anticrestina s-a intetit in timpul domniei imparatului Septimiu Sever (193-211), atunci cand Haralambie avea deja o varsta inaintata.
Publicitate
Lucian, numit de imparat ca proconsul (guvernator) al cetatii Magnezia din Asia Mica si al teritoriului aferent, era foarte suparat de faptul ca Haralambie reusise sa converteasca foarte multi pagani si sa faca din comunitatea crestina de acolo un exemplu si pentru altii. In plus, Lucian stia prea bine ca, daca voia sa se mentina in gratiile imparatului, trebuia sa se remarce si prin prigonirea crestinilor. Episcopul Haralambie a fost arestat si a dovedit barbatie in fata judecatorilor, refuzand sa-si renege credinta si sa se inchine zeilor pagani.
La refuzul categoric al lui Haralambie, Lucian a dat ordin ca acesta, in ciuda varstei sale foarte inaintate, sa fie torturat pana cand isi va renega credinta si se va se inchina zeilor pagani. Tortionarii sai au folosit un instrument cu care i-au jupuit pielea de pe tot corpul, supunandu-l la chinuri inimaginabile. I-au rupt carnea cu carlige de fier si l-au jupuit de piele, timp in care sfantul le multumea calailor sai, spunand: „Va multumesc, fratilor, ca mi-ati reinnoit sufletul care doreste sa se uneasca cu vesnicia!”.
Vazand ca sfantul rabda durerile fara sa scoata vreun cuvant rau, doi soldati care il pazeau, Porfirie si Vaptos au marturisit credinta lor in Hristos, dar au fost omorati pe loc, prin taierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au vazut puterea sfantului de a indura chinurile, L-au laudat pe Hristos si au fost si ele imediat martirizate.
Se spune ca proconsulul Lucian, cuprins de manie, a apucat el insusi instrumentele de tortura, incepand sa-l raneasca pe sfantul martir, cand deodata mainile i-au cazut ca secerate de sabie, ramanandu-i atarnate de corpul sfantului. Atunci, l-a scuipat in fata pe sfant, dar gura i s-a strambat si i s-a intors la ceafa. Lucian, disperat, l-a implorat pe sfant sa-l salveze cu rugaciunile sale si sa se milostiveasca de el. Sfantul martir, in bunatatea lui, s-a rugat pentru Lucian, care s-a vindecat pe loc.
La vederea acestor minuni, multi dintre cei prezenti au trecut la crestinism, printre care si Lucian, care a cazut la picioarele sfantului episcop si l-a rugat sa-l boteze. De asemenea, proconsulul Lucian a oprit persecutarea crestinilor din provincia pe care o guverna, intentionand sa-i raporteze imparatului toate cele intamplate. Intre timp, Haralambie a facut multe alte minuni, ca vindecarea unor bolnavi, redarea vederii unui orb, si chiar si invierea unor morti. Locuitorii intregii regiuni din jurul Magneziei au inceput sa creada in Iisus Hristos.
Traditii si obiceiuri de Sf. Haralambie
Traditia spune ca de Sfantul Haralambie, oamenii cer preotului sa faca aghiasma la biserica, care apoi este bauta pentru sanatate. Aceasta se mai foloseste la stropitul gospodariilor a vitelor si a pomilor.
Tot la biserica oamenii obisnuiesc sa duca in aceasta zi coliva si colaci, pentru a le sfinti preotul. Colacii si coliva se dau persoanelor bolnave. Se fac turte si se impart pe la vecini.
Tot de Sfantul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea.
Orice om care tine ziua de Sfantul Haralambie prin post si nelucrare, va fi sanatos tot timpul anului.
Batranii spun ca Sfantul Haralambie tine ciuma ( Moartea) legata in lant. Cand oamenii nu respecta ziua lui atunci ii da drumul.
Daca ploua in ziua de Sf. Haralambie, ploua apoi dupa aceea patruzeci de zile la rand.
In Transilvania, oamenii duc in aceasta zi la biserica, malai, graunte si sare. Dupa ce sunt binecuvantate de catre preot, le dau ca hrana animalelor din gospodarie, pentru a fi sanatoase tot anul. Se pastreaza insa o parte din aceasta hrana a vitelor, ca leac pentru eventuale boli ale acestora.
Traditia spune ca daca ploua in aceasta zi, timp de 40 de zile vremea o sa fie ploioasa. Credinciosii din anumite zone ale tarii fac un colac pe care il rup si in arunca in cele patru puncte cardinale. In anumite zone, femeile alearga dezbracate in jurul casei, de trei ori pe zi: dimineata, la pranz si seara. Se spune ca asa vor tine duhurile si spiritele rele departe.
Rugaciunea catre Sfantul Haralambie
„Sfinte Mucenice Haralambie, primeste aceasta rugaciune pe care cu umilinta ti-o aducem si ne izbaveste din toate necazurile! Desi suntem bolnavi si nevrednici milostivirii tale pentru pacatele noastre cele multe si grele pe care le savarsim in tot timpul vietii noastre si in tot ceasul, totusi, cunoscand bunatatea ta cea mare pe care ai aratat-o celor ce te cinstesc si celor ce se pocaiesc cu credinta intru numele Domnului, indraznim cu umilinta sa marturisim inaintea ta ca am gresit.
Fii mijlocitorul nostru catre preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, pentru izbavirea noastra de toate bolile si de toate primejdiile si pentru intarirea noastra in credinta cea adevarata. Amin!”
***
Condac 13 din Acatistul Sfantului Sfintit Mucenic Haralambie:
O, intru tot laudate Sfinte Haralambie, primeste de la noi aceste cantari, ce cu umilinta le aducem inaintea ta, si ne izbaveste pe noi din toate nevoile si necazurile, ca un bun si de oameni iubitor.
Caci, desi suntem nevrednici milostivirii tale, pentru pacatele noastre cele multe si grele, pe care le savarsim in tot timpul vietii noastre si in tot ceasul, insa cunoscand bunatatea ta cea mare pe care ai aratat-o asupra celor ce te cinstesc pe tine si asupra celor ce se pocaiesc cu credinta intru numele Domnului, nazuim cu fierbinti lacrimi a marturisi inaintea ta ca am gresit. De aceea, ne rugam tie ca sa fii mijlocitorul nostru catre preaputernicul Dumnezeu, pentru iertarea pacatelor noastre, pentru mantuirea noastra de toate bolile si de toate primejdiile si pentru intarirea noastra in credinta cea adevarata, ca sa nu mai gresim.
Asa, stralucite sfinte, rugamu-te pe tine ca sa ne aperi pe noi de toate rautatile, dupa fagaduinta ta, caci toti te cinstim si praznuim numele tau, cantand lui Dumnezeu: Aliluia! (acest condac se zice de 3 ori)
Publicitate