Tot ceea ce parintii transmit copilului lor se afla in ADN-ul lor. Pe parcursul bolii, genele pot fi deteriorate si mostenite. Oamenii de stiinta cunosc mai mult de 6.000 de boli care se transmit in acest fel, dar exista si cele care trec in generatia urmatoare cu o probabilitate de 50%.
Diabet
Exista mai multe forme ale acestei boli si toate sunt transmise cu probabilitati diferite. Astfel, o persoana cu diabet de tip 1 are un risc de 10% de a avea un copil cu aceeasi afectiune. La pacientii cu diabet zaharat de tip 2, riscul creste la 80%.
O serie de modificari au avut loc in genomul acestor oameni, iar acest lucru a fost dovedit de oamenii de stiinta. Nu se stie inca exact care gene transmit boala, dar medicii ii sfatuiesc pe toti cei care au in familie persoane cu aceasta boala sa faca examinari regulate si sa doneze sange pentru a determina nivelul de glucoza.
Miopie
Ereditatea bolii este asociata cu o crestere a globilor oculari. Ca urmare a acestei schimbari, imaginea nu este fixata de retina, ci in fata ei. Boala apare cel mai adesea la copiii sub varsta majoratului.
Publicitate
Daca ambii parinti sufera de miopie, atunci probabilitatea de a avea un copil cu o astfel de boala este de 50%. Daca o singura persoana sufera de miopie, riscul este redus la 10%.
Hemofilie
Aceasta boala se manifesta prin patologia sangelui, care ii modifica coagulabilitatea. Mai des, sindromul este observat doar la barbati, iar femeile sunt purtatoare si il pot transmite copiilor.
Daca parintii nu au hemofilie, atunci probabilitatea de a naste descendenti cu o astfel de boala este practic nula. Daca cel putin unul dintre parinti este bolnav, riscul de a avea un copil cu aceeasi mutatie creste semnificativ.
Publicitate