Care sunt simptomele osteoartritei ?

Osteoartrita

Imbatranirea este un proces natural, dar cu osteoartrita, articulatiile se uzeaza si imbatranesc mai repede decat de obicei. Acest lucru distruge cartilajul articular si, uneori, tesutul osos subiacent. Articulatiile mainilor, umerilor, genunchilor si soldurilor sunt frecvent afectate.

Primul simptom al bolii este rigiditatea. De exemplu, dupa o lunga sedere intr-o pozitie imobilizata (asezat sau culcat), membrele se simt rigid si dureaza ceva timp pana cand articulatiile incep sa se miste liber. In viitor, rigiditatea poate fi insotita de durere. In osteoartrita articulatiilor extremitatilor inferioare , durerile  articulare la urcarea scarilor sunt tipice.

Osteoartrita este tipica pentru varstnici . Recent, insa, a existat o incidenta crescuta in randul persoanelor de varsta mijlocie. In majoritatea cazurilor, acestia sunt oameni care isi supraincarca articulatiile sau invers, ducand un stil de viata sedentar. Explicatia pentru acest lucru este destul de simpla. Stresul excesiv determina uzura accelerata a cartilajului articular, iar lipsa miscarii afecteaza negativ nutritia tesutului cartilajului.

Citeste si articolul :   Produse diuretice pentru scaderea in greutate si scaderea tensiunii arteriale

Simptome

Principalul simptom al osteoartritei este durerea care se agraveaza pe vreme rece, umeda sau in timpul  exercitiilor  fizice. Miscarile bruste ale articulatiei sunt de obicei incomode sau dureroase.

Publicitate

In cazul osteoartritei, durerile articulare apar in momentul miscarii, de exemplu, durerile de genunchi apar imediat cand incepi sa mergi. Daca miscarea este continuata, durerea devine mai mica, dar reapare cu o sarcina prelungita pe articulatie.

Medicii numesc aceasta durere  ca fiind durere initiala sau durere in timpul efortului. Daca apare durerea, trebuie sa consultati un medic cat mai curand posibil pentru a afla in timp util posibilele optiuni de tratament.

Factori de risc

Osteoartrita este adesea pretul neglijentei pe tot parcursul vietii pentru articulatii. Aceasta este fie o suprasolicitare cronica (in special in sporturile profesionale), fie un stil de viata sedentar. In acest caz, boala apare cu o frecventa mai mare la persoanele cu predispozitie ereditara.

A fi supraponderal este, de asemenea, un factor de risc, deoarece pune un stres suplimentar asupra articulatiilor. S-a observat ca osteoartrita articulatiilor soldului se dezvolta adesea la persoanele cu displazie congenitala a articulatiilor soldului.

Citeste si articolul :   Top 10 analgezice naturale

Prevenire

Chiar si o usoara schimbare a obiceiurilor noastre zilnice poate oferi o usurare semnificativa a articulatiilor noastre.

In cazul osteoartritei, ar trebui sa ramaneti mobil. Sunt recomandate ciclismul, inotul. Exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa ajuta, de asemenea, in lupta impotriva excesului de greutate.

Tratament

Cel mai eficient este tratamentul complex al osteoartritei, care include exercitii terapeutice, fizioterapie, terapie medicamentoasa si orteze

Publicitate

Autor