Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu a declarat la Digi 24, ca potrivit datelor epidemiologice primite pana acum, urmaeza sa se intoarca la cursurile fata in fata 2.420.000 de elevi.
Ministrul a mentionat ca principala regula va fi purtarea mastii de catre elevi si cadrele didactice.
“Acolo unde sunt doi elevi intr-o banca, vor sta doi elevi in banca. Distantarea este importanta, dar nu trebuie sa fie absurda. Important este sa poarte masca, sa fie distanta intre randuri de banci si distanta intre elevi si profesori, distanta intre colectivitatile din clase”, a declarat ministrul Cimpeanu.
Vor reveni clasele de 30 de elevi
“Da, altele nu avem. In scenariul verde nu exista rezerva de spatiu, sunt clasele pe care le cunoastem”.
Publicitate
Ministrul a mai spus ca nu vor mai fi separatoarele din plexiglas: “o experienta nefericita”.
Sorin Cimpeanu a spus ca daca un elev va refuza masca, acesta nu va fi primit in colectivitate, iar daca un profesor va refuza sa poarte masca, atunci va fi sanctionat de Inspectoratul Scolar.
Testarea rapida in scoli
”Cine a sugerat ca profesorii ar putea sa administreze aceste teste, a gresit profund. Trebuie personal medical. In educatie sunt angajati doar 113 medici si 268 de asistenti medicali. Se adauga cei 788 de medici de medicina generala, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenti medicali, angajati ai Ministerului Sanatatii care, insa, toti lucreaza acum la DSP. Ei trebuie sa se intoarca din DSP odata cu inceperea scoli, ii vrem inapoi.
In total, am avea 5.000 de persoane cu competente medicale, capabile sa administreze aceste teste, sa aiba grija de copiii care ar prezenta simptome in scoala. Si daca ar fi toate cele 5.000 de cadre medicale, tot nu este suficient, raportat la 17.000 de scoli”, a declarat Sorin Cimpeanu.
Scolile din Romania se vor redeschide, din 8 februarie, odata cu inceperea semestrului al doilea, in functie de rata de infectare din fiecare localitate.
Cele trei scenarii
Scenariul verde – care prevede participarea fizica la ore a tuturor elevilor, incepand de luni – se va aplica in localitatile unde rata de infectare este pana la 1 la mie.
Scenariul galben – in care merg la cursuri copiii de gradinita, cei din clasele 0-IV si cei din clasele a VIII-a, a XII-a si a XIII – se va aplica la o rata de infectare calculata la 14 zile cuprinsa intre 1 si 3 la mia de locuitori. In acest scenariu se vor redeschide scolile, de luni, si in Capitala.
Scenariul rosu – in care merg la cursuri doar copiii de gradinita si cei din clasele I-IV – se aplica la o incidenta cumulata cuprinsa intre 3 si 6 la mia de locuitori. Localitatile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intra in carantina, iar elevii si prescolarii vor trece cu totii in online.
Cinci situatii in care se poate continua predarea online, in scolile care se vor redeschide:
1. Elevii au contraindicatii medicale pentru prezenta fizica/au vulnerabilitati si prezinta adeverinta medicala de la medicul de familie.
2. Elevii au apartinatori in familie care au vulnerabilitati medicale, certificate ca atare.
3. Elevii prezinta simptome. Recomandarea ferma a Ministerului Sanatatii, dar si a Ministerului Educatiei este sa ramana acasa.
4. Profesorii prezinta vulnerabilitati cronice, certificate de medic de medicina muncii.
5. Profesorii au simptome specifice.
Publicitate