Ieromonahul Savatie Bastovoi, prima reactie dupa decesul bebelusului de la Suceava: “Nu am inteles niciodata spectacolul grotesc cind un prunc este trintit sub apa in timp ce tipa ca din gura de sarpe”

Ieromonahul Savatie Bastovoi, un apreciat teolog si scriitor din Republica Moldova, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj despre botezul la o luna si jumatate.

Iata mesajul integral:

“Parerea mea despre botezul la 6 saptamini este cunoscuta in cercuri restrinse. Acum o voi face publica.

In toata frumusetea Bisericii, in linistea ei inaltatoare, in bunamireasma ei de rai, in dulceata cintarilor nu am inteles niciodata spectacolul grotesc cind un prunc caruia nu i s-a uscat bine buricul este trintit sub apa in timp ce tipa ca din gura de sarpe.

Publicitate

Sa-mi lamureasca cineva cum e argumentata aceasta urgenta a botezului, incit sa nu mai poata astepta ca acel copil sa se inzdraveneasca? Paralela cu taierea imprejur vechi testamentara nu e deloc potrivita, pentru ca botezul e altceva. Iar celalalt argument, “ca sa nu moara nebotezat”, e de-a dreptul aberant. Uite ca poate muri botezat.

Citeva ginduri elementare despre prunci si apa:

1. Pruncul nu stie ca sub apa nu se respira si nu isi poate tine respirata in mod rational cum o face un adult.

Citeste si articolul :   Parintele Calistrat, prima reactie dupa decesul bebelusului de la Suceava: "Hulele aruncate anapoda si in mod virulent la adresa preotilor, a Bisericii, a Tainei Sfantului Botez, fac dovada, unei totale necunoasteri"

2. Pruncul plinge pentru ca se simte in pericol in miini care miros altfel decit mama sa. Cind e trintit in apa resimte un pericol de moarte, de aceea tipa ca la taiere, nu pentru ca nu e de acord cu botezul.

3. Cind pruncul plinge, el deschide larg gura pentru a inspira aer. Daca in acel moment il trintesti sub apa, el va trage, in loc de aer, apa in piept. Pruncul nu stie ca sub apa nu se respira. Nu este adevarat ca il puteti scufunda pe segmentul cind a inspirat si urmeaza expirarea – deoarece are spasme de plins, ritmul respiratiei poate fi incalcat si poate inspira apa.

4. Indeminarea preotului de a acoperi nasul si gura nu as recomanda-o tururor, mi se pare ceva ce tine de abilitati de lecari nu de preotie. E destul ca cineva sa nu fie atit de indeminatec ca sa se produca o tragedie. Una la zece milioane e destul.

Citeste si articolul :   Patriarhia Romana, prima declaratie dupa ce bebelusul de la Suceava s-a stins in urma botezului.

5. Botezul nu este si nu poate fi o practica riscanta. Nu exista nici o virgula in procentul de risc in botez. Discutiile despre afundare sau stropire nu isi au rostul. Intrebarea care se impune nu este daca mai botezam prin afundare, ci pe cine, cum si cind afundam.

In sfirsit, atunci cind e de aparat, ne aparam, dar de ce ne miram cind sintem huliti pentru ca a fost adus copilul viu la botez si a fost scos mort?

La taranii moldoveni exista chiar si pina azi rinduiala ca barbatul sa nu ia prunc in brate pina la un an. Cred ca acest obicei s-a impus si el din cauza ca barbatii pur si simplu nu stiu sa apuce un prunc sugar, nu au simtul natural necesar si ii pot dauna.

Hristos a zis: “Lasati copiii sa vina la Mine!” Nu a zis: “Aduceti copiii la Mine”. Eu cred ca un copil ar trebui botezat la virsta cind il recunoaste pe parintele si intinde bucuros miinile sa il apuce de barba.

Citeste si articolul :   Emily Burghelea, prima declaratie despre “reintoarcerea” la Acces Direct. Ce s-a intamplat la Antena 1

Daca judecata mea va pare gresita, iertati-ma”, este mesajul postat de Ieromonahul Savatie Bastovoi, pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.