Ce este melatonina – hormonul somnului

Cum afecteaza melatonina somnul?

Corpul uman functioneaza conform bioritmurilor naturale, care se numesc circadiene. Acestea sunt legate de momentul zilei, la fel ca producerea anumitor hormoni.

Nu e de mirare ca stramosii nostri se trezeau  la rasaritul soarelui fara ceasuri cu alarma, darse culcau  la apus. Acum oamenii care se numesc „bufnite” merg la culcare dupa miezul noptii si apoi se intreaba de ce dimineata dupa somn au dureri de cap si nu exista absolut niciun sentiment de veselie.

Pentru a intelege aceasta problema, este important sa intelegem cum se produce melatonina. Glanda pineala,  este responsabila de hormonul somnului, iar productia substantei este posibila numai in intuneric complet. In timpul noptii, glanda pineala genereaza aproximativ 70% din valoarea zilnica a melatoninei, varful productiei cade pe intervalul de la 23.00 la 3.00.

Cand lumina nu mai ajunge la retina, creierul trimite un semnal pentru a produce melatonina. Hormonul este absorbit treptat in fluxul sanguin si se raspandeste in toate celulele corpului. Temperatura corpului scade, persoana incepe sa adoarma.

Publicitate

Pana la 2-3 dimineata, productia de melatonina scade. In acelasi timp, glandele suprarenale incep sa produca cortizol, un hormon care stimuleaza sistemul nervos.

Citeste si articolul :   21 de reactii frecvente la trauma (partea a doua)

Pana la ora 6-7 dimineata, concentratia sa in sange devine maxima, adica natura a intentionat ca in acest moment o persoana sa se trezeasca. Si daca nu, cortizolul este transformat intr-un hormon al stresului. De aceea, trezirea timpurie si exercitiile de dimineata sunt considerate una dintre cele mai bune modalitati de a face fata tensiunii nervoase.

Serotonina si Melatonina

Productia de melatonina este direct dependenta de un alt hormon, serotonina, pe care glanda pineala o produce in timpul zilei. Putem spune ca serotonina este opusul melatoninei, deoarece este produsa numai in lumina soarelui.

Relatia dintre ele este simpla: cu cat se produce mai multa serotonina, cu atat se produce mai multa melatonina. Mai mult, primul hormon nu este mai putin important decat al doilea. Controleaza peristaltismul intestinal, regleaza sentimentele de anxietate si bucurie si constrange arterele pentru a vindeca ranile de pe corp.

Serotonina stimuleaza si zonele creierului care controleaza somnul si starea de veghe.

Rolul melatoninei in organism

Functiile melatoninei sunt destul de variate:

-Incetinirea procesului de imbatranire in organism;

-Reglarea nivelului hormonului de crestere;

-Combate stresul si tensiunea nervoasa;

-Reducerea grasimii corporale;

-Mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar;

-Controlul apetitului.

Capacitatea organismului de a rezista la dezvoltarea celulelor canceroase, capacitatea sa de a regla tensiunea arteriala, hormonii si activitatea sistemului digestiv depind de nivelul melatoninei. Hormonul este responsabil pentru restabilirea ritmului somnului, eliminarea somnolentei in timpul zilei si facilitarea adormirii seara.

Citeste si articolul :   Beneficiile sucurilor de fructe si legume

De ce ma doare capul dupa somn?

Evident, productia insuficienta de melatonina va duce la consecinte neplacute. Iata, apropo, adesea raspunsul la intrebarea de ce  apar durerile de cap dimineata.

Multi sunt ghidati de faptul ca in mod normal un adult are nevoie de 8 ore de somn. Dar somnul de la 23:00 la 7:00 si de la 2:00 la 10:00 nu este deloc acelasi.

Este suficient sa comparati aceste intervale de timp cu timpul de producere a melatoninei si devine clar: in al doilea caz, deficitul hormonului somnului este garantat.

In plus, o parte semnificativa a restului va fi in timpul zilei si, in astfel de conditii, nu se produce melatonina. Prin urmare, apar  o gramada de probleme:

-Dereglari  ale glandei tiroide;

-Probleme gastro-intestinale, greata, indigestie;

-Castigarea excesului de greutate;

-Slabirea imunitatii, racelile frecvente;

-Imbatranirea pielii din cauza lipsei de colagen produs de organism in timpul somnului;

-Dificultati de concentrare, memorie.

Munca in tura de noapte si somnul

Deci, trebuie sa va culcati intr-un moment in care organismul sa produca o cantitate suficienta de melatonina. Dar ce se intampla cu cei care lucreaza in tura de noapte? Expertii ii sfatuiesc pe acesti oameni sa urmeze exemplul locuitorilor din tarile din sud si sa introduca traditia relaxarii dupa-amiaza. In Marea Mediterana, aceasta se numeste siesta.

Citeste si articolul :   Toate beneficiile pentru sanatate ale rosiilor

In intervalul  13 – 15 , temperatura corpului uman scade, activitatea scade brusc. Acesta este cel mai bun moment pentru a dormi si o modalitate buna de a evita tensiunea fizica si nervoasa.

Destul de des poti auzi ca oamenii au dureri de cap dupa un pui de somn. Pentru a evita aceasta problema, trebuie sa dormiti 30 sau 80-120 de minute. Faptul este ca, dupa aproximativ o jumatate de ora de odihna, incepe o faza profunda de somn, iar trezirea in aceasta perioada va fi dureroasa, iar somnul nu va ajuta la restabilirea fortei. Dupa o ora si jumatate pana la doua ore, aceasta faza se incheie si o persoana are toate sansele sa se trezeasca viguros si sa se odihneasca.

Publicitate

Autor