Rugaciunea care se rosteste la Intampinarea Domnului, pe 2 februarie

Pe data de 2 februarie, Biserica Ortodoxa praznuieste Intampinarea Domnului. In aceasta zi cinstim aducerea Pruncului Iisus la templul din Ierusalim, de Fecioara Maria si de Iosif pentru implinirea randuielilor Legii.

Aceasta sarbatoare a devenit praznic imparatesc in vremea lui Iustinian, dreptcrediciosul imparat asezand sarbatoarea intre cele inchinate Fecioarei Maria.

Rugaciunea care se rosteste la Intampinarea Domnului

“Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule, Unule Nascut si Cuvantul lui Dumnezeu, Care mai inainte ai fost vazut de prooroci ca prin oglinda, in ghicitura, si mai pe urma in aceste zile, Te-ai nascut nestricat cu trupul din Preasfanta Fecioara Maria, si in a patruzecea zi, in locul cel sfant intru intampinarea intregii lumi Te-ai aratat ca prunc, purtat in bratele dreptului Simeon pentru mantuirea tuturor celor din Adam!

Cat de proslavita si de prealuminata este aducerea Ta in bratele Nascatoarei de Dumnezeu in biserica Domnului, si intampinarea Ta de catre batranul Simeon. Astazi cerurile se veselesc, si pamantul se bucura de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului si Imparatului nostru. De demult Moise s-a urcat in munte ca sa vada slava Ta, dar nu a putut sa-Ti vada fata Ta, pentru ca i-ai aratat doar spatele. In aceasta zi prealuminoasa a intampinarii Tale, Tu Te-ai aratat pe Tine Om, stralucind de nespusa lumina dumnezeiasca, ca impreuna cu Simeon sa Te vedem fata catre fata, sa Te pipaim cu mainile si sa Te primim in bratele noastre, ca sa Te cunoastem pe Tine ca Dumnezeu venit in trup. Pentru aceasta, proslavim nespusa coborare a Ta, si marea Ta iubire de oameni, ca prin venirea Ta ai daruit acum bucurie cereasca neamului omenesc cazut de demult in pacat.

Ca Tu prin dreapta Ta judecata ai izgonit pe stramosii nostri din raiul desfatarii in lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit si iarasi ne-ai deschis locasurile ceresti, si ai prefacut plansul nostru intru bucurie, iar Adam nu se mai rusineaza pentru neascultare, si nici nu se va mai ascunde de la fata Ta, fiind chemat de Tine, pentru ca Tu ai venit acum ca sa iei asupra-Ti pacatele lui, sa-l speli cu sangele Tau si sa-l imbraci pe el, gol fiind, in haina mantuirii, in podoaba veseliei, si sa-l infrumusetezi pe el ca pe un mire.

Iar pe noi pe toti, care praznuim Dumnezeiasca ta intampinare, invredniceste-ne ca impreuna cu fecioarele intelepte, sa Te intampinam pe Tine, Mirele nostru ceresc, cu candelele credintei si curatiei aprinse, sa privim cu ochii credintei dumnezeiasca Ta fata, sa te purtam in inimi, in toate zilele vietii noastre, ca sa ne fii noua Dumnezeu, si noi sa fim poporul Tau. Iar in slavita si infricosata zi a venirii tale, cand toti sfintii vor iesi in vazduh pentru marea Ta intampinare, invredniceste-ne si pe noi sa Te vedem, si astfel pururea cu Domnul vom fi.

Citeste si articolul :   Calendar Ortodox, 2 februarie 2021. Intampinarea Domnului, cruce rosie.

Slava milosardiei Tale, slava imparatiei Tale, slava purtarii Tale de grija, Unule Iubitorule de oameni, ca a Ta este imparatia si puterea si slava, impreuna cu Cel fara de inceput al Tau Parinte, si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.