Cand pica Mosii de Iarna 2021. Ce se da de pomana

Mosii de iarna 2021. In acest an, Mosii de iarna sunt in luna martie, cu doar cateva zile inainte de Mosii de primavara.

Astfel, Sambata, pe 6 martie 2021, se face Pomenirea mortilor – Mosii de iarna, iar pe 9 martie au loc Mosii de primavara 2021.

Mosii de iarna sunt in luna martie, deoarece Pastele pica in acest an pe data de 2 mai.

Mosii de iarna sau Pomenirea Mortilor este o traditie a Bisericii Ortodoxe Romane in care se face pomenirea celor adormiti. Aceasta zi de sambata mai este cunoscuta in popor si sub denumirea Mosii de iarna, sau Sambata Mortilor.

Publicitate

Randuiala sau ritualul bisericii prevede ca in fiecare biserica sa se oficieze Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti.

Cine este pomenit de Mosii de iarna

In aceasta zi se pomenesc toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei.

Citeste si articolul :   Mosii de toamna 2021. Cand pica in acest an si ce se da de pomana pentru cei adormiti

Cine nu este pomenit

De asemenea, nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Mosii de iarna pica in Duminica lasatului sec de carne

In Sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne se face pomenirea mortilor, pentru ca in duminica urmatoare Biserica a randuit sa se faca pomenire de Infricosata Judecata si A doua venire a lui Iisus Hristos.

Ce se da de pomana in Sambata Mortilor!

Potrivit traditiilor, sufletele celor adormiti vin in aceata zi pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.

De Mosii de iarna se dau de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.

Mosii de iarna se mai numesc si Sambata piftiilor. In aceasta zi se dau de pomana piftii. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel vor veni friguri in timpul verii.

Citeste si articolul :   13 greseli de ingrijire corporala pe care le poti evita

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea “Trilogia vietii”, ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi. Cuvantul “mosi” vine de la “stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul “mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: “Mosii de primavara” (de Macinici), “Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), “Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), “Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne), potrivit wikipedia.org.

Traditii si obiceiuri

Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.