Wuhan si-a revenit de mult din primul focar din lume de Covid-19. Acum este amintit nu ca un dezastru, ci ca o victorie, scrie noutati.info
Din momentul in care un noul coronavirus a aparut in acelasi oras care detine un laborator dedicat studiului noilor coronavirusuri, profesorul Shi Zhengli s-a trezit in centrul uneia dintre cele mai mari controverse stiintifice ale timpului nostru.
In cea mai mare parte a anului trecut, s-a vehiculat ca Sars-Cov-2 ar fi putut scapa de la Institutul de Virologie Wuhan.
Acum insa, specialistul si-a oferit propriile ganduri despre cum ar fi putut incepe focarul initial in oras.
Publicitate
Intr-un articol din editia din aceasta luna a revistei Science, ea a facut referire la o serie de studii care sugereaza ca virusul exista in afara Chinei inainte de primul caz depistat in Wuhan in decembrie 2019.
„Avand in vedere constatarea SARS-CoV-2 pe suprafata ambalajelor alimentare importate, contactul cu alimente contaminate ar putea fi o sursa importanta de transmitere a SARS-CoV-2”, a scris ea.
Venita de la unul dintre cei mai mari experti mondiali in coronavirusuri, chiar si discutia despre o astfel de posibilitate pare neobisnuita.
Oare un focar spiralat de infectie care aproape a distrus sistemul de sanatate din Wuhan, a declansat primul blocaj Covid din lume si a produs o catastrofa globala ar fi ajuns cu adevarat pe alimentele importate fara semne in acelasi timp devastatoare in alta parte?
Dar odata cu infrangerea virusului, ideea ca este un import strain pare sa fie adoptata in acest oras de 11 milioane de oameni.
„A venit aici din alte tari”, spune o femeie care are un stand pe o strada aglomerata. „China este o victima”.
„De unde a venit?” vanzatorul de alaturi imi repeta intrebarea cu voce tare si apoi raspunde: „A venit din America”.
Pe 23 ianuarie anul trecut, autoritatile chineze au intrerupt legaturile de transport din Wuhan si au impus carantinarea populatiei orasului.
Blocarea dura a coincis cu sarbatorile anuale ale festivalului de primavara si a venit prea tarziu pentru a preveni raspandirea globala a bolii – cinci milioane de oameni parasisera deja orasul inainte de sarbatoare.
Avertismentele medicilor au fost ignorate si, intr-o revarsare de furie in mediul online chinez, autoritatile au fost acuzate ca au acoperit focarul initial in interesul stabilitatii politice.
La un an, exista putine semne ale acelei furii in Wuhanul de astazi. De fapt, este izbitoare normalitatea, blocajele in trafic, pietele pline de viata si restaurantele aglomerate.
Succesul sau in a pune in cele din urma virusul sub control este acum sarbatorit intr-o sala de expozitii uriasa, completata cu modele de lucratori medicali in costume speciale, paturi de spital si – oriunde te uiti – portrete gigantice ale presedintelui Xi Jinping.
Citeste mai multe pe NOUTATI.INFO
Publicitate