Radu Tincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitala, a declarat ca este foarte important ca aceasta campanie de vaccinare anti-Covid 19 sa se realizeze intr-un numar redus de luni.
Astfel, potrivit medicului, imunitatea dupa vaccin este una limitata, iar in cazul in care tara noastra nu vaccineaza majoritatea populatiei, exista riscul ca primii vaccinati sa necesite o noua doza.
Ce risca Romania daca nu vaccineaza majoritatea populatiei in urmatoarele luni.
”Riscam ca aceasta campanie de vaccinare sa se transforme intr-un perpetuum mobile, in care primii vaccinati, la sfarsitul campaniei de vaccinare, sa inceapa sa fie revaccinati”.
”Stim foarte clar ca trebuie sa vaccinam 10 milioane de oameni pentru ca aceia reprezinta imunitatea de turma. Problema nu se pune asupra numarului. Toata lumea se cantoneaza in ultimele zile asupra numarului de persoane. Nu numarul de persoane este esential, ci durata in care ei trebuie sa fie vaccinati.
Va trebui ca in septembrie – asa cum chiar premierul a anuntat – sa incheiem aceasta campanie de vaccinare, cuprinzand 10 milioane de persoane. Facand un calcul simplu, stim ca acest lucru determina o rata pe zi intre 40.000 si 50.000 de oameni (n.r. – vaccinati).
Daca nu vom atinge aceasta rata, cu fiecare zi in care nu atingem tinta stabilita, va trebui sa crestem capacitatea ulterior si sa compensam acest deficit”, a declarat Radu Tincu, marti seara, pe B1 TV.
De ce ar putea intarzia imunizarea populatiei din Romania
Medicul Radu Tincu a explicat ca intarzierea campaniei s-ar putea intampla din doua motive, si anume fie nu vom avea suficiente doze de vaccin, ceea ce ar fi o eroare in politica sanitara a UE, fie tarile nu vor avea capacitatea sa vaccineze suficiente persoane.
”Sigur ca acest scenariu se poate intampla din doua motive – fie ca nu sunt suficiente doze, acest lucru va reprezenta, daca intr-adevar se va adeveri, o eroare in politica sanitara a Uniunii Europene, care nu s-a asigurat inainte de inceperea campaniei de vaccinare ca firmele producatoare sunt capabile sa furnizeze numarul de doze pentru atingerea imunitatii de turma intr-o perioada cuprinsa intre sase si noua luni; a doua varianta, este posibil ca tarile sa nu reuseasca sa aiba capacitatea sa vaccineze aceste persoane, chiar daca firmele producatoare furnizeaza toate aceste doze, in acest caz discutam de un deficit in ceea ce priveste politica nationala de sanatate si, evident, de infrastructura”, a mai spus medicul Radu Tincu.