Nicusor Dan, declaratii scandaloase despre caldura din case

Nicusor Dan a fost invitat la Digi24 pe 18 ianuarie. Primarului actual i s-a prezentat un caz care reprezinta, de fapt, realitatea cu care se confrunta majoritatea bucurestenilor.  Edilul a fost intrebat in legatura cu plangerea unei femei din Bucuresti, care spune ca are o temperatura de doar 19 grade in casa.

„O doamna din Calea Victoriei 155, de exemplu, spune ca ea, din 12 ianuarie, are doar 19 grade in casa”.

Reactia edilului a fost una complet neasteptata si a fost considerata de multi ca fiind o jignire la adresa tuturor locuitorilor din Capitala:

„Sa stiti ca sunt tari europene in care asta e o normalitate, sa ai 19 grade”, a raspuns Nicusor Dan.

Publicitate

Nicusor Dan a venit cu o precizare pe Facebook, spunand ca „au inceput sa apara interpretari” ale unei declaratii facute la Digi24.

„Am spus ca sunt tari in care temperatura de 19 grade in casa este normala, dar nu am spus ca e normal sa ai 19 grade in casa, la Bucuresti. Un sistem de incalzire normal e un sistem in care fiecare are in casa ce temperatura vrea si plateste proportional. Toate actiunile mele din aceste doua luni si jumatate de mandat au urmarit ca, pe termen mediu si lung, sa avem un astfel de sistem”, scris primarul general.

„Suntem in momentul cel mai de jos al sistemului de termoficare din Bucuresti. Este consecinta unor ani in care nu s-a facut nimic, nu s-au alocat bani si, mai ales, nu s-au facut investitii in schimbarea retelei”, a spus el.

Nicusor Dan a spus ca vor fi alocati bani pentru reparatia sistemelor de termoficare, iar lucrarile ar urma sa inceapa inca din vara.

„Ce pot sa promit este ca iarna viitoare va fi mai bine”, a adaugat el.

Edilul a explicat ca, din cauza temperaturilor scazute de afara, a fost redusa temperatura si presiunea din sistemul de termoficare, pentru a evita avariile.

„O avarie nu depinde de temperatura de afara. Cu cat presiunea e mai mare, cu atat riscul de a avea o avarie e mai mare pe o retea care este ciur. Daca ai o avarie, o sa ai 10-15 blocuri care nu o sa aiba apa calda o zi, doua. Intr-o zi foarte friguroasa, nu-ti permiti acest risc si atunci mai bine dai mai putin ca sa nu ai riscul sa produci o avarie”, a spus el.

Citeste si articolul :   Craciunita: afla cum sa plantezi si sa intretii aceasta floare magnifica pentru a o pastra pe tot parcursul anului

Nicusor Dan a spus ca in acest moment intre 15% si 20% din blocurile din Capitala primesc agent termic sub parametri.

Intrebat cat ar trebui sa fie normalul pentru Romania, primarul a raspuns: „Lumea s-a obisnuit undeva la 22 de grade”.

„Am avut doua alternative: sa dam la foarte multi 22 de grade, cu riscul sa apara o avarie si unii sa aiba 10 grade sau sa dam unei parti din Bucuresti 19 grade. Tot ce putem face e sa nu suprasolicitam reteaua, sa speram ca nu o sa crape, iar daca va crapa, suntem pregatiti sa intervenim cat de repede pentru a remedia. Asta e tot ce putem sa facem”, a adaugat el.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.