Studiile clinice de faza 3 privind vaccinul Johnson & Johnson vor incepe la spitalul universitar din Ghent pe 21 ianuarie, a declarat conducerea spitalului.
In total, 350 de persoane vor participa la studiu in Centrul de Vaccinologie al spitalului (CEVAC).
Un numar de studii de faza 3 vor fi efectuate in Gent pentru a testa eficacitatea vaccinului. Un studiu privind vaccinul Curevac este deja in desfasurare si va urma un nou studiu saptamana viitoare privind vaccinul Johnson & Johnson.
„Pentru vaccinarea intregii populatii mondiale, sunt necesare mai multe vaccinuri”, a explicat Isabel Leroux-Roels, sef de departament. Trecerea la acest studiu de faza 3 este o veste buna pentru dezvoltarea ulterioara si posibila aprobare a unui vaccin suplimentar impotriva Covid-19.
Cu ce difera de celelalte vaccinuri
Acest vaccin nu foloseste tehnologia ARN, precum vaccinurile aprobate de Pfizer si Moderna. Mai degraba, este un vaccin pe baza de vectori. Pe baza unui virus rece, acesta introduce ADN-ul proteinei coronavirus S in organism. Organismul produce astfel anticorpi impotriva proteinei S pentru a-l proteja impotriva virusului.
Publicitate
„Acest vaccin nu poate provoca nicio boala. Acest tip de vaccin a fost deja dezvoltat si aprobat in lupta impotriva Ebola ”, au explicat cercetatorii.
Participantii vor primi doua vaccinuri cu un interval de opt saptamani. Au o sansa de 50% de a primi doua doze de vaccin Covid-19 activ si o sansa de 50% de a primi un placebo.
Studiul asupra acestui vaccin are loc in mai multe centre din intreaga lume. In total, Johnson & Johnson cauta 30.000 de participanti.
In Belgia, 3.000 de adulti sanatosi care nu au fost infectati cu coronavirus vor lua parte la studiu.
Publicitate