Romanii care nu se pot vaccina. Medicul Mihai Craiu ne explica de ce

Duminica a inceput campania de vaccinare anti-covid, dar nu toti romanii pot beneficia de acest vaccin. Medicul pediatru, Mihai Craiu, a vorbit  despre aceasta situatie.

Confor, spuselor medicului pediatru, Mihai Craiu, vaccinul nu poate fi administrat si minorilor sub 16 ani, deoarece nu exista studii despre eficienta sa.

„Nu au fost finalizate inca studiile destinate unor grupe de varsta mai mici. Au inceput studii si pe tineri cu varste intre 12 si 16 ani. Se estimeaza ca undeva in primul trimestru al anului viitor o sa existe rezultate care sa fie prezentate autoritatilor pentru evaluare si aprobare”, a declarat medicul porivit Mediafax.

Medicul a explicat modul in care se va face vaccinarea. Vaccinarea ramane singura solutie pentru a ne proteja unii pe altii.

Publicitate

Care sunt efectele secundare

Potrivit medicului Craiu, cele mai comune efecte sunt durearea de cap, fabra, oboseala si durerile musculare.

„In momentul in care ne va veni randul fiecaruia dintre noi, in functie de prioritatea prin profesia pe care o aveam, sa reflectam si sa acceptam ca trebuie sa ne vaccinam. Numai asa o sa putem sa ii protejam si pe ei pana cand va veni randul si unui vaccin pediatric.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 133 de noi cazuri si 24 decese in ultimele 24 de ore

Printre cele mai comune efecte secundare sunt durerea de cap, durerea la locul injectarii, febra, oboseala sau dureri musculare si dureri articulare. Cei mai multi oameni au avut aceste efecte secundare, mai agresive, dupa cea de a doua doza”, a explicat Mihai Craiu.

Romania a inceput vaccinarea anti-covid, duminica, 27 decembrie si doar in prima zi, 960 de cadre medicale din 10 spitale suport COVID-19 au fost vaccinate.

Acest vaccin are o eficienta de 95% impotriva virusului si trebuie transportat la -75 de grade Celsius. Apoi, 5 zile, poate sta la temperaturi intre 2 si 8 grade. Conform datelor din testarea clinica arata o imunizare partiala la sapte zile dupa prima doza. Eficacitatea maxima insa este atinsa la 14 zile dupa a doza, care se face la distanta de 28 de zile.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.