Infectia cu COVID-19 confera o anumita imunitate, dar virusul poate fi totusi raspandit, potrivit expertilor

Persoanele care au avut COVID-19 sunt foarte susceptibile de a avea imunitate la acesta timp de cel putin cinci luni, dar exista dovezi ca cei cu anticorpi ar putea inca sa poarte si sa raspandeasca virusul, potrivit unui studiu britanic.

Descoperirile preliminare ale oamenilor de stiinta de la Public Health England (PHE) au aratat ca reinfectiile la persoanele care au anticorpi COVID-19 de la o infectie trecuta sunt rare – doar 44 de cazuri au fost gasite la 6.614 de persoane infectate anterior.

Dar expertii au avertizat ca rezultatele inseamna ca persoanele care au contractat boala in primul val al pandemiei in primele luni ale anului 2020 pot fi acum vulnerabile din nou.

De asemenea, acestia au avertizat ca persoanele cu asa-numita imunitate naturala – dobandita prin infectie – ar putea inca sa poarte coronavirusul SARS-CoV-2 in nas si gat si ar putea sa-l transmita fara sa vrea.

Publicitate

„Stim acum ca majoritatea celor care au avut virusul si au dezvoltat anticorpi sunt protejati de reinfectie, dar acest lucru nu este total si nu stim exact cat dureaza protectia”, a spus Susan Hopkins, consilier medical principal la PHE si co-lider al studiului, ale carui concluzii au fost publicate joi, potrivit Reuters

Citeste si articolul :   Spitalul Judetean Suceava a fost redeschis pacientilor non-COVID pentru operatiile urgente

„Asta inseamna ca, chiar daca crezi ca ai avut deja boala si esti protejat, este foarte putin probabil sa dezvolti infectii severe. Dar exista totusi riscul de a dobandi o infectie si de a o transmite altora.

IMPLICATII MAI MARI

Expertii care nu au fost implicati in mod direct in cercetare, cunoscut sub numele de studiul SIREN, au indemnat oamenii sa ia act de principalele sale constatari.

Aceste date intaresc mesajul ca, pentru moment, toata lumea este o sursa potentiala de infectie pentru altii si ar trebui sa se comporte in consecinta, a spus Eleanor Riley, profesor de imunologie si boli infectioase la Universitatea Edinburgh.

Simon Clarke, profesor asociat in microbiologie celulara la Universitatea Reading, a declarat ca studiul „are implicatii majore pentru modul in care putem iesi din criza actuala”.

„Acest lucru inseamna ca marea majoritate a populatiei va trebui fie sa aiba imunitate naturala, fie sa fie imunizata pentru ca noi sa ridicam pe deplin restrictiile asupra vietii noastre, cu exceptia cazului in care suntem pregatiti sa vedem ca mai multi oameni sunt infectati si mor din cauza COVID-19”, el a spus.

Citeste si articolul :   Focar de COVID-19 la UPU a Spitalul de Urgenta „Sf. Spiridon” din Iasi

PHE a mentionat intr-o declaratie ca studiul nu a fost capabil sa exploreze anticorpii sau alte raspunsuri imune la vaccinurile COVID-19 care au fost lansate in Marea Britanie. Efectele vaccinului vor fi studiate ca parte a SIREN la sfarsitul acestui an, a spus acesta.

Studiul SIREN implica zeci de mii de lucratori din domeniul sanatatii din Marea Britanie care au fost testati in mod regulat din iunie pentru noi infectii cu COVID-19, precum si pentru prezenta anticorpilor.

Intre 18 iunie si 24 noiembrie, oamenii de stiinta au descoperit 44 de potentiale reinfectii – doua „probabile” si 42 „posibile” – in randul a 6.614 participanti care au fost testati pozitiv pentru anticorpi. Acest lucru reprezinta o rata de protectie de 83% impotriva reinfectiei, au spus ei.

Cercetatorii au spus ca vor continua sa urmareasca participantii pentru a vedea daca aceasta imunitate naturala ar putea dura mai mult de cinci luni.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.