Ether (ETH) este criptomoneda retelei Ethereum si este, fara indoiala, a doua moneda digitala in functie de popularitate, dupa Bitcoin (BTC).
Ether si Bitcoin sunt similare in mai multe moduri: fiecare este o moneda digitala tranzactionata prin intermediul schimburilor online si stocata in diferite tipuri de portofele pentru criptomonede. Ambele token-uri sunt descentralizate, ceea ce inseamna ca nu sunt emise sau reglementate de o banca centrala sau de catre o alta autoritate. Ambele folosesc tehnologia registrului distribuit cunoscuta sub numele de blockchain. Cu toate acestea, exista multe distinctii clare intre cele mai populare criptomonede de pe piata.
In continuare, se vor analiza asemanarile si diferentele dinte Ether si Bitcoin.
Notiuni de baza Bitcoin
Publicitate
Bitcoin a fost lansat in februarie 2009. A introdus o idee noua prezentata de Satoshi Nakamoto, respectiv Bitcoin ofera promisiunea unei monede online ce este securizata fara nicio autoritate centrala, spre deosebire de monedele emise de guvern. Nu exista Bitcoin fizic, ci doar solduri asociate cu un registru public securizat criptografic. Desi Bitcoin nu a fost una dintre primele incercari de a obtine o astfel de moneda, acesta a avut cel mai mare succes si a devenit cunoscut ca fiind predecesorul tuturor criptomonedelor dezvoltate in ultimul deceniu.
De-a lungul timpului, conceptul unei monede virtuale descentralizate a castigat acceptarea in randul autoritatilor de reglementare si al organismelor guvernamentale. Desi nu reprezinta un mijloc de plata sau un depozit de valori recunoscut in mod oficial, criptomoneda a reusit sa isi creeze o nisa si continua sa coexiste cu sistemul financiar, desi a fost examinata si dezbatuta in mod regulat.
In anul 2017, la inceputul exploziei criptomonedelor, valoarea de piata a Bitcoin a reprezentat aproape 87 % din piata totala a criptomonedelor.
Notiuni de baza Ethereum
Tehnologia blockchain este utilizata pentru a crea aplicatii care depasesc simpla activare a unei monede digitale. Lansat in luna iulie 2015, Ethereum este cea mai mare si mai bine stabilita platforma software descentralizata.
Ethereum permite implementarea de contracte inteligente si aplicatii descentralizate (dapps) pentru a fi construite si rulate fara nicio perioada de nefunctionare, frauda, control sau interferenta din partea vreunui tert. Ethereum vine cu propriul limbaj de programare care ruleaza pe un blockchain, permitand dezvoltatorilor sa construiasca si sa ruleze aplicatii distribuite.
Aplicatiile potentiale ale Ethereum sunt extinse si sunt alimentate de simbolul sau criptografic (cunoscut sub prescurtarea de ETH).
In 2014, Ethereum a lansat o campanie de pre-vanzare pentru Ether, care a avut un raspuns coplesitor. Ether este ca un combustibil pentru rularea comenzilor pe platforma Ethereum si este folosit de dezvoltatori pentru a construi si rula aplicatii pe platforma.
Ether-ul este utilizat in general in doua scopuri: este tranzactionat ca moneda digitala la schimburi in acelasi mod ca alte criptomonede si este utilizat in reteaua Ethereum pentru a rula aplicatii.
Potrivit celor de la Ethereum, “oamenii din intreaga lume folosesc ETH pentru a efectua plati, ca un depozit de valoare sau ca garantie”.
Publicitate