Legalitatea criptomonedelor depinde de fiecare tara in parte, statutul juridic al acestora fiind diferit de la o tara la alta, respectiv nefiind definit sau fiind constant in schimbare. Desi majoritatea tarilor nu interzic folosirea criptomonedelor, exista si tari precum China care au interzis in esenta utilizarea criptomonedelor. In schimb, China are in plan lansarea unei criptomonede proprii, iar in toamna anului 2020 Banca Centrala a Chinei a emis monede digitale in valoare de 10 milioane de yuani (1,5 milioane de dolari) pentru primul test public din tara al unui sistem de plata digital in yuani.
In ceea ce priveste Romania, desi este legala utilizarea de criptomonede, in anul 2015 Banca Nationala a Romaniei a mentionat ca „utilizarea schemelor de moneda virtuala ca modalitate alternativa de plata prezinta potentiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementarii si a supravegherii, spalarea banilor, finantarea terorismului, volatilitatea pretului si lipsa unei securitati adecvate”. De asemenea, in anul 2017 Agentia Nationala de Administrare Fiscala a declarat ca nu exista un cadru legislativ in ceea ce priveste criptomonedele si ca este imposibila crearea unui regulament pentru aceste monede, fapt ce presupune ca aceste criptomonede nu sunt impozitate.
De asemenea, este importanta de luat in considerare nu doar legalitatea criptomonedelor, dar si protejarea impotriva indivizilor care comit fraude si care privesc criptomonedele ca fiind o oportunitate de a ii pacali, insela pe investitori. Este de tinut minte ca intotdeauna cumparatorul trebuie sa aiba grija.
Cum ne protejam?
Publicitate
Daca doriti sa cumparati o criptomoneda intr-un ICO, trebuie sa cautati urmatoarele informatii legate de companie:
– Cine detine compania? Este un semn pozitiv daca exista un proprietar identificabil si bine cunoscut.
– Exista si alti investitori importanti care investesc? Este un semn bun daca alti investitori cunoscuti urmaresc achizitionarea criptomonedei respective.
– Ce veti detine in cadrul companiei? Aceasta distinctie este importanta. Detinerea unei mize inseamna ca veti putea lua parte la castigurile sale (sunteti proprietar), in timp ce cumpararea de token-uri inseamna pur si simplu ca aveti dreptul sa le folositi, le fel cum ati folosi jetoane intr-un cazino.
– Moneda este deja dezvoltata sau compania doreste sa stranga bani pentru a o dezvolta? Cu cat produsul este mai evoluat, cu atat este mai putin riscant.
Poate sa fie nevoie de multa munca pentru a va informa suficient si corespunzator, dar cu cat aveti mai multe detalii, cu atat sansele dvs. sunt mai mari ca investitia sa fie una legitima. Dar legitimitatea nu inseamna ca moneda va avea succes. Aceasta este o chestiune separata si care necesita multa competenta in ceea ce priveste piata.
Cum puteti sa cumparati criptomonede?
Unele monede, inclusiv Bitcoin, sunt disponibile pentru cumparare cu Lei romanesti, iar altele necesita plata cu Bitcoin sau cu alta criptomoneda. Pentru a achizitiona criptomonede, veti avea nevoie de un „portofel”, o aplicatie online care va poate pastra moneda.
O parte din optiunile de cumparare Bitcoin din Romania sunt:
– LDV Bank Crypto Exchange – Permite achizitionarea a 2 criptomonede cu Euro: (BTC și ETH);
– vTrader – Permite achizitionarea a 7 criptomonede cu Lei si Euro: BTC, ETH, DASH, XMR, LTC, XRP, ADA;
– RO Exchange – Permite achizitionarea a 7 criptomonede cu Euro: BTC, XRP, USDT, DASH, ETH, LTC, BCH;
– Cryptocoin.pro – Permite achizitionarea a 20 de criptomonede si token-uri cu Euro sau Lei: BTC, ETH, BCH, XRP, IOT, DASH, LTC, XMR, ETC, ADA, NEO, XLM, EOS, TRX, ZEC, REP, GNO, QTUM, XTZ, BTT;
– Coinvertit – Permite achizitionarea de BTC, LTC, BCH si DASH cu Euro si Lei;
– Bitcoin Romania – Permite achizitionarea a peste 30 de criptomonede cu Lei sau criptomoneda stabila RONcoin bazata pe lei.
Publicitate