Ce sunt criptomonedele?

O criptomoneda (sau „cripto”) este o moneda digitala care poate fi utilizata pentru a cumpara bunuri si servicii si care foloseste un registru online cu criptografie puternica care asigura tranzactiile online. O mare parte din interesul pentru aceste valute este de a tranzactiona pentru profit, speculatorii facand uneori preturile sa creasca rapid.

Criptomoneda este o forma de plata care poate fi schimbata online pentru bunuri si servicii. Multe companii si-au emis propriile valute, deseori numite token-uri, acestea putand fi tranzactionate in mod special pentru bunul sau serviciul pe care compania il ofera. Asa cum functioneaza jetoanele din salile de jocuri sau jetoanele de la cazinouri, la fel functioneaza si aceste token-uri: trebuie sa schimbam bani reali in criptomonede pentru a putea accesa bunul sau serviciul dorit.

Criptomonedele functioneaza folosind o tehnologie numita blockchain. Blockchain este o tehnologie descentralizata raspandita pe multe computere care gestioneaza si inregistreaza tranzactiile. O parte din atractia acestei tehnologii este reprezentata de securitatea pe care o ofera.

Citeste si articolul :   Airbus dezvăluie un nou concept de aeronave cu zero emisii

Cate tipuri de criptomonede exista? Cat valoreaza?

Publicitate

Peste 6.700 de criptomonede diferite sunt tranzactionate public, potrivit CoinMarketCap.com, un site de cercetare de piata, iar numarul criptomonedelor continua sa creasca, strangand bani prin ofertele initiale de monede (oferte denumite ICO). Valoarea totala a tuturor criptomonedelor la data de 18 decembrie 2020 a fost mai mare de 645,7 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap, iar valoarea totala a tuturor Bitcoin-urilor, care reprezinta cea mai populara moneda digitala, a fost fixata la aproximativ 421,7 miliarde de dolari.

Top 10 criptomonede in functie de capitalizarea pietei

La data de 18 decembrie 2020, topul era urmatorul

Criptomoneda

Capitalizarea pe piata

Bitcoin

421,7 miliarde de dolari

Ethereum

73,2 miliarde de dolari

XRP

25,9 miliarde de dolari

Tether

20,1 miliarde de dolari

Litecoin

7 miliarde de dolari

Bitcoin Cash

5,7 miliarde de dolari

Chainlink

5,3 miliarde de dolari

Cardano

5,1 miliarde de dolari

Polkadot

4,8 miliarde de dolari

Binance Coin

4,4 miliarde de dolari

Citeste si articolul :   Apple va plati 113 milioane de dolari pentru a rezolva cazul „bateria” iPhone

De ce sunt criptomonedele atat de populare

Aceste criptomonede sunt pe placul sustinatorilor lor din mai multe motive, iar cele mai populare argumente sunt urmatoarele:

– sustinatorii considera criptomonedele, precum Bitcoin, ca fiind moneda viitorului si incearca sa le cumpere acum, inainte ca acestea sa devina si mai valoroase;

– unii sustinatori apreciaza faptul ca criptomonedele elimina bancile centrale de la gestionarea ofertei de bani, deoarece de-a lungul timpului aceste banci au tendinta de a scadea valoarea banilor prin inflatie;

– unii sustinatori apreciaza tehnologia din spatele criptomonedelor, respectiv blockchain-ul, deoarece acesta reprezinta un sistem de procesare si inregistrare descentralizat si care poate sa fie mai sigur decat sistemele de plata traditionale;

– unii speculatori apreciaza criptomonedele deoarece acestea cresc in valoare si nu sunt interesati de acceptarea pe termen lung a monedelor obisnuite ca modalitate de a rula bani.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.