Ce este Bitcoin si cum functioneaza?

Bitcoin este prima criptomoneda aparuta si este o forma descentralizata de numerar digital care elimina necesitatea intermediarilor traditionali (precum bancile) si care efectueaza tranzactii financiare. Valoarea Bitcoin a doborat toate recordurile in decembrie 2020 ajungand la 28 768 $, ulterior crescand pana in prezent si ajungand la 34 433 $ in luna ianuarie 2021, dupa ce, cu doar 2 ani in urma, in decembrie 2018 pretul unui Bitcoin era de 3 237 $. Pe masura ce preturile cresc, creste si interesul public pentru achizitionarea de Bitcoin.

Bitcoin a fost lansat in 2009 si este primul dintr-un nou tip de activ, denumit criptomoneda. Bitcoin este alimentat printr-o combinatie de tehnologie peer-to-peer (o retea de indivizi) si criptografie bazata pe software (transmiterea informatiilor secrete care pot fi citite doar de catre expeditor si receptor). Astfel, se creaza o moneda sustinuta mai degraba de un cod decat de elemente cu valoare fizica (cum ar fi aurul sau argintul) sau de increderea in autoritatile centrale (cum ar fi dolarul american sau yenul japonez).

Citeste si articolul :   Legalitatea criptomonedelor si cum sa ne protejam

Intr-o carte explicativa care face introducerea tehnologiei open-source, Satoshi Nakamoto (pseudonimul creatorului Bitcoin) scria: “Ceea ce este necesar este un sistem de plati electronice bazat pe dovezi criptografice […], care sa permita oricarei doua parti dispuse sa tranzactioneze direct intre ele fara a fi nevoie de un tert de incredere”.

Cum functioneaza Bitcoin?

Publicitate

Fiecare Bitcoin (simbolul de tranzactionare fiind “BTC”, desi este folosit si simbolul “XBT”) este un fisier digital stocat intr-un portofel digital pe un computer sau pe un smartphone.

Pentru a putea intelege modul in care functioneaza criptomoneda, este important sa intelegem anumiti termeni:

Blockchain: Bitcoin este alimentat de un cod open-source cunoscut sub nume e de blockchain, care creaza un registru public comun. Fiecare tranzatie este un “bloc” care este legat la cod, creand astfel o inregistrare permanenta a fiecarei tranzactii. Tehnologia blockchain se afla in centrul a peste 6 000 de criptomonede care au aparut dupa Bitcoin.

Chei private si publice (Private/Public Keys): Un portofel Bitcoin contine o cheie publica si o cheie privata ce functioneaza impreuna pentru a ii permite proprietarului sa initieze si sa semneze digital tranzactiile, oferind dovada autorizarii. Cheia publica (comparabila cu un numar de cont bancar) este folosita ca o adresa care este publicata in lume si catre care alti indivizi pot trimite Bitcoin. Cheia privata (comparabila cu un cod PIN al unul card bancar) are scopul de a fi ca un secret pazit si este utilizata doar pentru a autoriza tranzactiile Bitcoin.

Citeste si articolul :   Cele mai importante 10 criptomonede (in afara de Bitcoin) – partea II

Minerii Bitcoin (Bitcoin Miners): Minerii (sau membrii platformei peer-to-peer) confirma in mod independent tranzactia folosind computere de mare viteza, de obicei in decursul a 10 pana la 20 de minute. Minerii sunt platiti in Bitcoin pentru eforturile depuse. Acesti mineri pot fi considerati ca fiind autoritatea descentralizata care impune credibilitate retelei Bitcoin. Noi criptomonede Bitcoin sunt lansate minerilor la o rata fixa, dar in scadere periodica, astfel incat rezerva totala de bitcoin sa se apropie de 21 de milioane. Incepand cu iulie 2020, existau aproximativ 3 milioane de bitcoin care nu au fost inca exploatate.

In acest fel, Bitcoin (si orice criptomoneda generata printr-un proces similar) functioneaza diferit fata de moneda traditionala: in sistemele bancare centralizate, moneda este eliberata la o rata care se potriveste cu cresterea bunurilor, intr-o incercare de a mentine stabilitatea preturilor. Intr-un sistem descentralizat, cum este Bitcoin, se stabileste rata de eliberare din timp si conform unui algoritm.

Autor

Autor: Pascu Michael

Michael este redactor pentru FabricatinRomania.info. A terminat Facultatea de Jurnalism si are o pasiune pentru tot ce inseamna sanatate si nou. Citeste tot ce apare si incearca sa gaseasca variantele de rezolvare a provocarilor cele mai apropiate de natura.