Ca mama, esti atenta la atat de multe lucruri dar si la formularea corecta a propozitilor pe care le adresezi catre copii tai. Un psiholog explica ce cuvinte ar trebui sa fie folosite mai des si care ar trebui sa fie evitate.
Mamicile se intreaba constant: Am suficient timp pentru copiii mei? Gatesc suficient de sanatos? Sunt prea stricta sau prea relaxata? Sunt un model bun? Este clar ca vrem mereu sa oferim ce este mai bun pentru micutii nostri. Dar nici o mama sau tata nu este perfecta – si nu trebuie sa fie.
Un lucru care poate fi imbunatatit destul de bine si fara eforturi mari este propriul limbaj. Si nu este vorba deloc de schimbari majore ci de schimbari mici pot face o mare diferenta.
Exista 2 cuvinte pe care ar trebui sa foloseasca mamele mai des.
Publicitate
“SI”
Daca folosim „si” in loc de „dar”, ne ajuta sa formulam critici pozitive si sa aratam copilului: chiar daca tocmai ati facut ceva gresit, va iubesc si va sustin.
Exemplu: In loc de „Esti un copil inteligent dar trebuie sa te imbunatatesti la matematica. Putem sa spunem “Esti un copil inteligent si trebuie sa te imbunatatesti la matematica”. Cuvantul de legatura “si” clarifica faptul ca poti fi inteligent in acelasi timp, dar ai o slabiciune la matematica. Si foarte important: aprecierea de la inceputul propozitiei nu este distrusa de cuvantul de legatura “dar”.
“INCA”
De multe ori cand ne gandim la copiii nostri ceva de genul: Este atat de dezordonat sau este mereu nepunctual. Psihologi considera ca ar trebui sa fim constienti de faptul ca copiii nu sunt „produse” finite si ca astfel de recenzii: INCA el/ea este dezordonat sau INCA nu a invatat sa fie punctual. Copiii se dezvolta pe ei insisi si abilitatile lor si ca parinti ar trebui sa aiba incredere in ei.
“DOAR”
Expresii precum „doar sa-ti faci acum temele” sau „doar sa te joci cu ceilalti” sunt de putin folos pentru copii. Pentru ca de cele mai multe ori nu este „doar” pentru cei mici sa ajunga la problemele de matematica sau sa vorbeasca cu alti copii. Ca parinti, ar trebui mai degraba sa le aratam intelegere si sa le aratam consecintele pozitive sau negative ale actiunilor lor. De exemplu, spuneți: „Daca iti faci temele, putem zbura zmeul mai repede” sau „Stiu ca este incomod pentru tine chiar acum, dar daca nu-ti faci treaba vei avea probleme la scoala maine”.