Alexandru Cumpanasu, scandal urias din cauza contului sau de TikTok. Parintii si profesorii sunt revoltati

Aproximativ 500.000 de elevi din Romania urmaresc un cont de TikTok in care profesorii sunt criticati, injositi, aratati cu degetul si pozitionati ca si cum ar fi inamicii elevilor. Acest lucru se intampla pe contul „proful online”, administrat de Alexandru Cumpanasu, fost candidat independent la alegerile prezidentiale. In timp ce parintii sunt pur si simplu uluiti de continutul extrem de violent la care au acces copiii lor, postarile de pe TikTok, de multe ori pe ritmuri de manele, au ajuns subiect de discutie in cancelarii.

„Vreau si eu sa vad daca vreun profesor va avea tupeul – tupeul! – sa incalce legea, sa-ti puna note si sa te condamne ca nu ti-ai facut tema de vacanta”, ii spune Alexandru Cumpanasu, pe un ton revoltat, unui fan care se plangea ca s-a saturat sa faca teme de vacanta.

Aproape 500.000 de copii si tineri afla de la „proful online”, cum ar trebui sa se comporte la orele care se desfasoara de luni bune online.

Ce-i invata Cumpanasu

„Eu nu stiu ce psihopati sunt de partea ailalta, ce derbedei sunt de partea ailalta ca profesori. Da? Din pacate, ne arata ca perversii in sistemul de invatamant sunt destul de multi. Acuma, cu tot respectul, sa vezi fete de 15-16-17-18 ani facand genuflexiuni, flotari si altele, pe camera, ca inregistrari, ele pot fi folosite si altfel. Pot fi puse pe site-uri de o alta natura! NU dati cu voi nicio inregistrare!”, ii ineamna pe copii Cumpanasu

„E, de fapt, doar un mod de a incita elevii sa fie agresivi, sa nu respecte datoriile pe care le au in scoala online”, spune Rares Voicu, reprezentant al Consiliului National al Elevilor. „E un fel de dezbina si cucereste, adica sunt tratate punctele nevralgice ale scolii online, lucruri care ne frustreaza pe noi toti. Elevii au simtit ca au atat de putine repere in figurile adulte si in figurile mature din viata scolara, incat au simtit nevoia sa apeleze la astfel de conturi si la astfel de alternative”, spune Rares Voicu.

Ce spun profesorii si elevii

„Este un loc de refulare, un loc in care isi manifesta nemultumirile, dar cred ca ar fi foarte bine daca ar fi exprimate in cadru institutional. Deranjeaza si modul in care sunt spuse lucrurile. Acuzatiile care se aduc acolo in mod particular pot fi reale, dar cu siguranta nu pot fi generalizate. Numarul enorm de urmaritori ai acestor filmulete ne arata ca elevii simt o lipsa de comunicare reala cu cadrul didactic”, spune Ioana Neacsu, director adjunct la Colegiul National „Grigore Moisil”.

Citeste si articolul :   Lidl Romania a cumparat prima sectie mobila de terapie intensiva din tara, pentru pacientii infectati cu noul virus

„Cel mai bine este o abordare deschisa, frontala. Vom reflecta si vom vedea daca este o masura potrivita”, spune Ioana Neacsu.

La randul sau, Marcel Bartic, profesor de istorie, spune ca parintii ar trebui sa manifeste ceva mai multa atentie la nevoile copiilor lor, dar si din partea profesorilor ar fi nevoie de o grija sporita.

„Cata vreme unii dintre ei vad meseria asta de profesor doar ca pe un job la care te duci la 8:00 si pleci la 12:00, nu poti sa ai pretentia dup-aia sa fii un model pentru copiii aia. N-ai cum sa trezesti in sufletul copilului o emotie care cumva sa te apropie de el”, spune Marcel Bartic.

„Punem accentul pe acest tripartit intre parinte, elev si profesor de a fi un dialog constant si continuu. Important este ca cei care se simt lezati de astfel de informatii sa ia masuri si sa conteste sau nu acel aspect”, spune Gabriel Chicioreanu, de la Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti.

Citeste si articolul :   Lucian Mandruta, prima reactie dupa ce a fost operat pe coloana

Omul face bani din vizualizari

„Omul face bani pe acele vizualizari, omul vinde un produs, marea problema este societatea care cumpara produsul ala”, atrage atentia sociologul Gelu Duminica. „Trebuie sa educam consumatorul, in cazul de fata copiii, ce inseamna produsul de slaba calitate, ce inseamna ura, dihonia, ce inseamna lipsa de respect si cu siguranta peste ceva vreme, astfel de personaje nu vor mai fi consumate”, spune Gelu Duminica.

„Cea mai proasta solutie ar fi sa nu se vorbeasca despre acest subiect”, subliniaza Gelu Duminica.

„Insa si modul in care vorbim despre acest subiect conteaza. Conteaza foarte mult daca ale noastre familii sunt pregatite sa faca apel la valorile normale ale unei societati si nu numai sa vorbeasca, ci sa le si puna in practica.”

Autor