Cartoful normal sau cartoful dulce – care este mai sanatos

Cartoful este leguma preferata a romanilor. Dar reputatia delicioasei garnituri a suferit in ultimii ani si cartoful dulce a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren. Dar este soiul de cartof din America de Sud cu adevarat mai sanatos?

Fie cartofi prajiti, piure sau cartofi copti: putem prepara multe feluri de mancare din diferitele tipuri de cartofi. Dar intre un cartof normal si un cartof dulce exista cateva alte diferente in afara de culoare si gust.

Chiar daca ambele legume au aproape acelasi nume, acestea sunt 2 legume din culturi diferite. Cartoful tipic, ca si rosia, este o planta careia ii plac terenurile reci, intunecate. Cartoful dulce, pe de alta parte, este o bindweed si creste mai ales in zone mai calde, cum ar fi America de Sud sau Israel. Dar cartoful dulce iese in evidenta si prin culoarea sa portocalie stralucitoare. In plus, cartoful dulce are avantajul fata de cartoful normal faptul ca il puteti manca crud, iar frunzele pot fi savurate si ca o garnitura asemanatoare spanacului.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile vitaminei B12 in organism?

In ceea ce priveste pregatirea, totusi, tipurile de cartofi sunt relativ similare. Ambele pot fi consumate intr-o mare varietate de variante dar cum si numele il are de cartof dulce, acesta poate fi folosit si la realizarea deserturilor, prajiturilor.

Publicitate

Dulceata din cartoful dulce provine, pe de o parte, dintr-o cantitate mai mare de zahar decat in ​​cartoful tipic, dar si din proportia complexa de amidon. Coaja de portocala a tuberculului este, de asemenea, buna pentru sanatatea noastra. Invelisul contine substanta Caiapo in cantitati mari, studiile au aratat ca aceasta substanta scade nivelul glicemiei in post si nivelul colesterolului.

Pe langa zahar, cartofii dulci contin si mai multe calorii si carbohidrati. Tuberculul sud-american compenseaza acest lucru prin puterea sa extrem de concentrata de nutrienti. Cartofii dulci contin nu numai vitaminele C, A si E, ci si potasiu, magneziu, calciu si acid folic si o cantitate deosebit de mare de beta-caroten. Vitamina A si beta-carotenul imbunatatesc functia ochilor nostri, iar carotenoizii au, de asemenea, proprietati antioxidante si astfel ne protejeaza celulele si ne intaresc sistemul imunitar. Potasiul ne intareste inima si poate reduce stresul, in timp ce acidul folic are efecte pozitive, in special pentru femeile insarcinate – ajuta la dezvoltarea embrionului.

Citeste si articolul :   Menta este un remediu aromat

Oligoelementul mangan este de asemenea continut in cartoful dulce intr-o cantitate de doua ori mai mare decat intr-un cartof normal si ajuta la formarea oaselor, precum si a cartilajului si a tesutului conjunctiv.

In ceea ce priveste caloriile si zaharul, castiga clasicul cartof. De asemenea, contine numerosi nutrienti importanti, cum ar fi acidul folic, potasiul si vitamina C – dar in cantitati mai mici in comparatie cu cartofii dulci. Multi oameni sufera de un deficit de fier si pot contracara lipsa cartofilor. Dar binecunoscutul tubercul a aparut si ca castigator in ceea ce priveste continutul de fosfor si vitamina B.

Cartoful normal marcheaza, de asemenea, cu amidonul sau rezistent. Daca va fierbeti cartofii si apoi ii lasati sa se raceasca complet, se creeaza fibra care este deosebit de sanatoasa. Acest lucru face ca partile amidonului sa fie practic indigestibile, ajungand in colon si servind drept hrana pentru bacteriile intestinale sanatoase. Acest lucru are un efect pozitiv asupra digestiei. Drept urmare, corpul tau absoarbe mai putina forta.

Citeste si articolul :   Iata de ce nu ar trebui sa mai arunci cojile de ananas

Conform studiilor amidonul din cartofi este bun pentru nivelul zaharului din sange. Nu trebuie sa mancati cartofii reci din aceasta cauza: daca va rencalziti cartofii din nou, amidonul rezistent nu este distrus si efectele pozitive sunt retinute.

Ambele tipuri de cartofi sunt sanatosi, in ciuda cantitatii mari de carbohidrati, au multe ingrediente bune si ar trebui sa faca parte dintr-o dieta echilibrata.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.