Katalin Karikó a avut un rol esential in crearea a doua dintre vaccinurile care pot pune capat pandemiei Dna Biontech, Katalin Karikó , este increzatoare ca in vara vom putea reveni la o viata normala. In varsta de 65 de ani este acum unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta din lume si s-a nascut intr-un orasel din Ungaria, Kisújszallas, la aproximativ 100 de kilometri de Budapesta, intr-o casa in care nu avea apa curenta si nici curent electric, scrie noutati.info
In ciuda acestui fapt, dupa cum a raportat Repubblica , intr-un interviu ea a spus: „Am fost un copil fericit. Tatal meu a fost macelar si mi-a placut sa-l privesc lucrand, observand maruntaiele, inimile animalelor, poate ca acolo s-a nascut vocatia stiintifica ”. Acum locuieste langa Philadelphia.
Cine este Katalin Karikò, doamna Biontech
Dupa ce a studiat biologia in tara ei, in 1985 si-a luat doctoratul in Statele Unite, unde s-a mutat apoi definitiv. In anii 1990 a dezvoltat terapii si vaccinuri bazate pe ARN messenger , dar nimeni nu a luat in seama studiile ei: „Am primit scrisori de respingere de la institutii si companii farmaceutice cand le-am cerut bani pentru a dezvolta aceasta idee ” . Acum, insa, atat Biontech, cat si Moderna, doi dintre principalii producatori ai vaccinului anti Covid, au primit milioane de euro pentru vaccinurile lor care utilizeaza molecula in cauza.
Publicitate
Rna este o molecula care intra in celulele noastre si citeste ADN-ul, iar apoi este capabil sa ofere celulelor posibilitatea de a produce proteinele necesare. Ideea lui Karikò era sa injecteze un mesaj de ARN in organism, astfel incat sa aduca celulele pacientului pentru a produce proteina necesara vindecarii.
In anii nouazeci, terapia genica bazata pe modificarea permanenta a ADN-ului era la moda pentru tratarea bolilor. Dar schimbarea ADN-ului a fost vazuta de-a lungul timpului care poate duce chiar la mutatii letale, de fapt unii pacienti au murit in timpul experimentelor. Au existat doua probleme pentru vaccinurile bazate pe ARN: nu puteau produce suficiente proteine si ar putea genera inflamatii semnificative datorita sistemului imunitar .
Citeste mai multe pe NOUTATI.INFO
Publicitate