CO2 a fost transformat in combustibil pentru avioane si ar putea remodela definitiv aviatia

Numai in 2018, aviatia globala a produs 1,04 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon, sau 2,5% din toate emisiile de CO2 in acel an.

Calatoria aeriana globala a avut un succes din cauza pandemiei furioase de coronavirus care schimba lumea si nu se asteapta sa revina la nivelurile precovide pana in 2024. In ciuda unei scaderi istorice a zborurilor globale de 60% in acest an, industria este inca setat sa-si revina.

Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA) proiecteaza ca aproape 7,8 miliarde de calatori aerieni vor lua cerul in 2036. Pentru o data, totusi, o descoperire a Carbon Sciences, o companie de combustibili alternativi, va creste profitul, reducand in acelasi timp dramatic emisiile climatice.

Acest lucru este critic din cauza cantitatii de emisii de carbon produse de aviatie in ansamblu. De exemplu, amprenta de carbon a unei persoane care zboara intr-un singur sens de la Istanbul si New York este uluitoare de 1,3 tone metrice. Pentru a impiedica incalzirea globala sa progreseze, cantitatea maxima de dioxid de carbon pe care o persoana o poate produce pe an variaza de la 0,6 la 1,5 tone metrice de CO2 pe an.

Carbon Sciences sustine ca a initiat o metoda de utilizare a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) pentru a crea combustibili necesari, cum ar fi benzina si combustibilul pentru avioane. Daca metoda lor isi poate dovedi capacitatea de a se extinde in mod eficient si rentabil, ar putea revolutiona industria energetica prin furnizarea de combustibil abundent pe baza de energie regenerabila, reducand in acelasi timp amprentele globale de carbon.

„Suntem foarte incantati de noul nostru proces de transformare a CO2 in combustibil”, spune CEO-ul companiei Derek McLeish. “Pe baza cercetarilor efectuate pana in prezent, credem ca vom putea demonstra tehnologia noastra in urmatoarele cateva luni cu un prototip care poate converti un flux de CO2 intr-un combustibil lichid imediat inflamabil.”

Incalzire rapida

Deoarece efectele globalizarii si ale unei clase de mijloc in crestere sunt resimtite in intreaga lume, cererea de calatorii aeriene este stabilita pentru o crestere considerabila. Acest lucru pune provocari serioase pentru mediu. Pana in 2050, se preconizeaza ca numai industria aeronautica va consuma mai mult de 25% din emisiile de dioxid de carbon ramase pe care le poate produce omenirea, limitand incalzirea globala la cel mult 1,5 grade celsius.

Dar de ce este atat de important sa mentinem incalzirea globala sub 1,5 grade Celsius?

Grupul interguvernamental al ONU privind schimbarile climatice raporteaza ca incalzirea globala mai mica de 1,5 grade celsius a provocat deja dublul pana la triplarea temperaturilor normale peste arctica. Mai periculos, raporteaza ca incalzirea actuala a contribuit deja la temperaturi extreme mai intense si frecvente.

Citeste si articolul :   Urmareste dansul familiei robotului Boston Dynamics, ca si cum 2020 a fost un an bun

Descoperirea

Carbon Sciences a dezvoltat o metoda de ultima ora pentru a converti CO2 in combustibil prin trecerea acestuia printr-un catalizator de fier cu elemente de potasiu si mangan, hidrogen si acid citric. CO2 si catalizatorul sunt incalzite la 350 de grade Celsius, ceea ce forteaza un atom de carbon sa se separe de cei doi atomi de oxigen, dupa care este legat cu hidrogen pentru a produce o hidrocarbura. CO2 este foarte stabil si necesita atat de multa caldura si presiune pentru a se rupe incat nu a fost anterior rentabil sa il incercam. Dar Carbon Sciences sustine ca a rezolvat aceasta problema.

Hidrocarburile sunt cunoscute pentru ca sunt principalii constituenti ai combustibililor fosili. Cand sunt arsi, produc caldura si elibereaza dioxid de carbon.

Cu cat este mai mult carbon intr-un combustibil, cu atat produce mai multa caldura. De exemplu, benzina are sapte pana la zece atomi de carbon in lantul sau molecular. Combustibilul pentru avioane are intre 10 si 16.

Citeste si articolul :   Porsche Taycan, oare urmatorul Tesla Model S?

In 20 de ore, noul proces a transformat 38% din CO2 intr-o camera sub presiune in combustibil pentru jet. Combustibilul pentru avioane in sine a reprezentat doar 48% din productia totala, restul de 52% fiind compus din apa, propilena si etilena.

Combustibilul pentru jet ar fi efectiv neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, deoarece ar elibera aceeasi cantitate de CO2 care a intrat in fabricarea acestuia.

Cel mai important, Carbon Sciences sustine ca metoda lor ar fi de fapt mai putin costisitoare decat alte mijloace de producere a combustibilului pentru avioane, in special procesele cu consum intens de energie electrica care transforma hidrogenul si apa in combustibil.

Carbon Sciences nu intentioneaza sa creeze un filtru pe cer pentru a colecta CO2. In schimb, vor sa il instaleze langa rafinariile de petrol si centralele electrice pe carbune si sa capteze CO2 pe care il produc.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele