Romania a primit primele doze de vaccin anti Covid chiar in ziua de Craciun. Potrivit informatiilor, sunt persoane care nu vor putea sa beneficieze de acest vaccin. Iata ce spune profesorul Alexandru Rafila.
“Exista foarte putine boli care sa contraindice vaccinarea. Vorbim in primul rand de boli acute, boli febrile, dar daca sunt foarte serioase. O simpla raceala nu contraindica vaccinarea – si persoanele care au o mica raceala se pot vaccina.
Singura problema care este mai degraba legata nu de o contraindicatie absoluta, ci de eficacitatea vaccinarii. S-ar putea sa fie persoanele care sunt imunodeprimate datorita unui tratament sau datorita unei afectiuni si la care, daca vreti, vaccinul ar produce mai greu un raspuns.
Asta nu inseamna ca aceste nu se pot vaccina. Dimpotriva, ele se pot vaccina, insa cateodata la ele rezultatele nu sunt asa de spectaculoase”, a apus Alexandru Rafila.
Publicitate
Exista contraindicatii pentru persoanele cu alergii sau boli autoimune?
“Mai degraba, la persoane care manifesta in mod frecvent alergii destul de severe, la acele persoane trebuie administrat cu precautie, dar nu trebuie excluse nici macar acele persoane de la vaccinare – sigur, daca doresc acest lucru, nu este un vaccin obligatoriu. Dar trebuie luate masurile astfel ca, in cazul unei reactii alergice severe, sa se poata interveni imediat.
Cei cu boli autoimune isi pot consulta medicul, pentru ca aceste boli autoimune sunt tratatea cronic cu diverse medicamente. Dar sa stiti ca acest vaccin – spre deosebire de altele, cele clasice, care contin adjuvanti care sa mareasca imunitatea – nu contin asa ceva si este pur si simplu o mica porttiune de ARN mesager care duce la sinteza in organismul nostru a unei proteine asemanatoare cu cea virala. Deci nu discutam despre adjuvanti sau despre substante care sa puna la incercare in mod deosebit sistemul imun”, a declarat reprezentantul Romaniei la OMS.
Ce se intampla cu persoanele care au facut deja infectia cu SARS-CoV-2?
“Persoanele care au avut COVID se pot vaccina, nu exista in acest moment o precizare exacta legata de acest subiect . Sfatul meu este sa existe un anumit interval de timp din momentul infectiei pana la momentul vaccinarii, pentru ca e bine sa lasam si ciclul acesta de imunitate naturala care apare in urma bolii sa se produca,iar ulterior administrarea vaccinului nu va face altceva decat sa consolideze imunitatea naturala obtinuta prin infectie.
Asa ca un interval de 2-3 luni dupa infectie poate fi luat in calcul pentru vaccinare de catre cei care au trecut prin boala. Eu asa o sa fac, probabil in martie-aprilie o sa ma vaccinez si eu impotriva noului coronavirus”, a mai spus profesorul Rafila pentru Digi24..
Publicitate