Sistemul nostru imunitar este principala noastra linie de aparare impotriva bolilor infectioase. Lucreaza non-stop pentru a ne mentine sanatosi, iar o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos il ajuta sa ramana la un nivel optim. In acelasi timp, stresul, stilul de viata sedentar si consumul excesiv de alcool pot afecta negativ imunitatea.
Avand in vedere situatia actuala cu COVID-19, multi dintre noi a trebuit sa ne evaluam rapid starea de sanatate. Daca ne intrebam adesea cum functioneaza sistemul nostru imunitar, iata patru semne de luat in considerare.
Infectii frecvente si recuperare mai lunga
Acesta este probabil cel mai evident semn al unei imunitati slabe. Un sistem imunitar slabit nu poate elimina in mod corespunzator bacteriile, ciupercile si virusurile daunatoare si, ca urmare, suntem predispusi la infectii frecvente.
Potrivit expertilor, daca avem tendinta de a raci mai mult de trei ori pe an si recuperarea noastra dureaza mai mult decat de obicei, acesta este un semn sigur ca sistemul imunitar nu functioneaza corect.
Acelasi lucru este valabil si pentru orice rani sau taieturi pe care le avem. Daca avem un sistem imunitar slab, pielea se va regenera mult mai lent.
Oboseala excesiva
Daca suntem obositi in mod constant si chiar ne dam seama ca ,cateva ore suplimentare de somn nu ne ajuta sa ne simtim mai bine, acesta ar putea fi un semn ca sistemul imunitar este in criza.
Corpul nostru are nevoie de energie pentru toate functiile sale, iar un sistem imunitar slab consuma mai mult din rezervele de energie ale corpului decat de obicei pentru a continua sa lupte impotriva infectiilor. Drept urmare, ne putem simti obositi tot timpul.
Probleme de stomac
Cu toate acestea, atunci cand exista un dezechilibru in bacteriile intestinale, suntem predispusi la mai multe infectii. Acest lucru ne poate face predispusi la boli autoimune si la diferite afectiuni inflamatorii.
Bacteriile intestinale joaca, de asemenea, un rol important in digestie. Deci, daca avem probleme stomacale frecvente, cum ar fi constipatia sau diareea, acesta ar putea fi un semn ca trebuie sa ne verificam sistemul imunitar.
Ulceratii bucale
Leziuni la nivelul gurii pot aparea din mai multe motive, cum ar fi muscarea accidentala a limbii sau obrazului. Cu toate acestea, un sistem imunitar slab (din cauza racelilor frecvente sau a gripei) poate provoca, de asemenea, ulcere la nivelul gurii.
Stresul este, de asemenea, o alta cauza a ulcerelor bucale si se stie ca stresul constant slabeste sistemul imunitar.
Publicitate