De ce stranutam?

Stranutul este un mecanism pe care corpul tau il folosește pentru a curata nasul. Cand materii straine, cum ar fi murdaria, polenul, fumul sau praful, patrund in nari, nasul poate deveni iritat sau gadilat.

Cand se intampla acest lucru, corpul tau face ceea ce trebuie sa faca pentru a curata nasul – provoaca stranutul. Un stranut este unul dintre primele mijloace de aparare ale corpului tau impotriva bacteriilor invadatoare si a insectelor.

Ce se intampla cand stranutam?

Cand o particula straina patrunde in nas, aceasta poate interactiona cu firele mici de par si pielea delicata care va acopera pasajul nazal. Aceste particule si contaminanti variaza de la fum, poluare si parfum la bacterii, mucegai si matreata.

Publicitate

Cand captuseala delicata a nasului experimenteaza prima nuanta a unei substante straine, acesta iti trimite un semnal electric catre creier. Acest semnal ii spune creierului ca nasul trebuie sa se degajeze. Creierul iti semnaleaza corpul ca este timpul pentru stranut si corpul tau raspunde pregatindu-se pentru contractia iminenta.

In majoritatea cazurilor, ochii sunt inchisi fortat, limba se deplaseaza spre acoperisul gurii, iar muschii se intind pentru stranut. Toate acestea se intampla in doar cateva secunde.

Citeste si articolul :   Ce se va intampla cu corpul daca mananci morcovi in fiecare zi

Stranutul, cunoscut si sub numele de sternutatie, forteaza apa, mucusul si aerul din nas cu o forta incredibila. Stranutul poate purta cu el multi microbi, care pot răspandi boli precum gripa.

Stranuturile indeplinesc, de asemenea, un alt rol vital in organism.

In 2012, cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca stranutul este modalitatea naturala a nasului de a „reseta”.

Studiul a constatat ca cilii, celulele care acopera tesutul in interiorul nasului, sunt repornite cu un stranut. Cu alte cuvinte, un stranut resetează intregul mediu nazal.

Mai mult, cercetatorii au descoperit ca stranutul nu a avut acelasi efect de „resetare” asupra persoanelor care au probleme nazale cronice, cum ar fi sinuzita. Descoperirea modului de a reactiva aceste celule poate ajuta la tratarea acestor probleme în curs.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.