Oamenii au inceput sa dezvolte sisteme de scriere candva in secolul 30 i.Hr. in Mesopotamia antica, care a inclus civilizatiile sumeriene, akkadiene si egiptene antice. In timp ce primele exemple de text scris dateaza din jurul anului 2600 i.Hr., aceste scrieri timpurii au fost scrise pe tablite de piatra si, in functie pe cine intrebati, nu se considera carti.
Biblia Gutenberg – 1450 – 1455
Desi Biblia Gutenberg nu este la fel de veche ca alte carti care au supravietuit de-a lungul istoriei, ea este inclusa pe aceasta lista pentru semnificatia sa ca fiind prima carte care a fost tiparita folosind tipul mobil produs in serie; iar cand oamenii se gandesc la ce este in mod traditional o carte, Biblia Gutenberg este cel mai vechi exemplu in acest sens. Cartea a fost tiparita de Johannes Gutenberg, care a inventat tipografia si a inceput Revolutia Tipografiei, in jurul anilor 1450 – 1455.
Cartea lui Kells – c. 800 d.Hr.
Cartea Kells sau Cartea Columba, este una dintre cele mai mari comori ale Irlandei, deoarece este un manuscris luminat datand in jurul anului 800 d.Hr. Inainte de datarea recenta a cartii la aproximativ 800 d.Hr., cercetatorii credeau ca cartea ar fi putut fi Marea Evanghelie a Columbei, un calugar irlandez din secolul al VI-lea.
Evangheliile Garima – c. 330 – 650 d.Hr.
Evangheliile Garima sunt doua carti evanghelice de la manastirea Abba Garima din Etiopia si sunt cele mai vechi manuscrise crestine iluminate complete. Pana in ultimul deceniu, savantii au crezut intotdeauna ca ambele carti dateaza din secolul al XI-lea, dar recentele teste de carbon arata ca cartile dateaza din anii 330 – 650 d.Hr.
Biblioteca Nag Hammadi – c. Secolele III – IV d.Hr.
Biblioteca Nag Hammadi este o colectie de treisprezece codice ingropate intr-un borcan sigilat care au fost gasite in 1945 de catre un fermier pe nume Muhammed al-Samman in orasul egiptean Nag Hammadi.
Scrierile gasite in codici sunt in mare parte despre tratate gnostice, dar contin si lucrari apartinand Corpus Hermitcum, precum si o traducere / modificare partiala a Republicii lui Platon.
Unul dintre codici contine singurul text complet cunoscut al Evangheliei lui Toma. Se crede ca codicele dateaza intre secolele al III-lea si al IV-lea si se crede ca au fost ingropate si ascunse dupa ce Sfantul Atanasie a interzis utilizarea cartilor necanonice in 367 d.Hr.
De la descoperirea lor, codicele au influentat cercetarile moderne despre crestinismul timpuriu si gnosticismul.
Publicitate