Ce ar trebui sa faci in cazul unui incendiu in casa

Ce sa faci intr-un incendiu

Stiind ce trebuie sa faci intr-un incendiu iti poate salva viata. Daca puteti stinge focul, faceti asta in siguranta. Daca nu, pentru siguranta apelati la ajutor.

Pentru a va croi drum printr-un foc, tarati-va sub fum si asigurati-va ca evitati sa treceti prin usile fierbinti.

Exista masuri de protectie impotriva incendiilor pe care le puteti lua pentru a va mentine familia in siguranta in caz de incendiu la domiciliu. Desigur, prevenirea este cel mai bun pas catre securitatea impotriva incendiilor, dar in cazul unui incendiu in casa ta, va trebui sa stiti exact ce sa faceti.

Publicitate

Sa parcurgem pasii.

Stingeti focul daca este posibil

Daca tocmai s-a aprins focul – de exemplu, o tigaie ia foc pe aragaz, luati stingatorul si nu uitati sa tintiti spre baza flacarilor, strangeti manerul stingatorului si da-ti dintr-o parte in alta pana cand focul se stinge.

Asigurati-va ca focul este complet stins si nu mocneste. Focul produce fum si gaze otravitoare care pot provoca ameteli sau pierderea cunostintei daca sunt inhalate – ambele putand provoca probleme daca incercati sa iesiti dintr-o cladire in flacari.

Pentru a scapa de un incendiu si de fumurile sale, tarati-va pana la cea mai apropiata iesire, amintindu-va ca poate fi o fereastra. A ramane jos pana la sol va va ajuta sa va protejati de inhalarea fumului si a gazelor toxice.

Verificati usile si clantele usii pentru caldura

Daca trebuie sa treceti printr-o usa pentru a ajunge la o iesire, verificati daca usa este fierbinte. In cazul in care usa (sau manerul usii) este cald la atingere, ar putea aparea foc pe partea cealalta, asa ca nu treceti prin ea.

Daca deschideti o usa si vedeti foc sau fum, inchideti usa si mergeti la o a doua iesire.

Fugi in siguranta

Dupa ce va indreptati spre exterior, fugiti de foc in siguranta. O parte a casei sau a apartamentului, cum ar fi acoperisul sau pardoseala, poate lua foc si poate cadea in jurul perimetrului cladirii, asa ca alergati peste strada sau coborati din bloc in siguranta.

Suna pentru ajutor

Dupa ce ati ajuns departe de foc, sunati la 112. Daca nu aveti un telefon mobil, mergeti la casa unui vecin si cereti sa imprumutati un telefon. Spuneti operatorului ca a fost un incendiu la adresa ta, apoi tineti linia deschisa pentru a vedea daca au nevoie de alte informatii.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.