Arde Catedrala franceza din Nantes, la un an dupa incendiul devastator de la catedrala Notre-Dame din Paris

Incendiu puternic la Catredrala din orasul francez Nantes. Incendiul a izbucnit sambata in jurul orei locale 07.44. Totul se intampla la un an dupa incendiul devastator de la catedrala Notre-Dame din Paris.

Se pare ca incendiu de la catedrala din orasul francez Nantes a fost pus in mod deliberat, spun procurorii.

Cel putin 3 focare au izbucnit in locuri diferite si este in curs de desfasurare o ancheta asupra unei suspectari de incendiu, a declarat procurorul Pierre Sennes.

Focul a distrus vitralii si orga principala din catedrala Saint-Pierre-et-Saint-Paul, care dateaza din secolul al XV-lea.

Autoritatile spun ca incendiul din Nantes nu este la fel de puternic asa cum a fost cel de la Notre-Dame.

“Daunele cele mai mari sunt la orga principala, care pare a fi complet distrusa. Platforma pe care este situata este foarte instabila si risca sa se prabuseasca”, a declarat Laurent Ferlay jurnalistilor.

Citeste si articolul :   Cazul care aminteste de Alexandra Macesanu si Luiza Melencu. Corina, adolescenta de 17 ani din Borsa, a fost gasita

Tot el a mai spus ca acoperisul catedralei nu a fost atins de incendiu.

Presedintele Emmanuel Macron a reactionat: “Dupa Notre-Dame, Catedrala St Peter si St. Paul este in flacari. Suport pentru pompierii care isi asuma toate riscurile pentru a salva bijuteria gotica.”

Incendiul a inceput dimineata devreme, cu flacari masive vizibile din exteriorul cladirii. Peste 100 de pompieri au sosit la fata locului.

Domnul Sennes a spus ca politia nationala va fi implicata in ancheta si un expert in incendii se va deplasa la Nantes

„Cand ajungi intr-un loc in care a avut loc un incendiu, cand vezi trei focare de incendiu separate, este o problema, deschideti o ancheta”, a spus el.

Jean-Yves Burban, a spus ca a auzit o bubuitura in jurul orei locale 07:30 (05:30 GMT) si a vazut flacari cand a iesit sa vada ce se intampla.

“Sunt zguduit pentru ca sunt aici de opt ani si vad catedrala in fiecare dimineata si seara. Este catedrala noastra si am lacrimi in ochi”, a spus el pentru Reuters.

Citeste si articolul :   Cine este medicul din Neamt care a sarit in flacari sa isi salveze pacientii. Ce se intampla cu supravietuitorii

Acesta nu este primul incendiu la catedrala. A fost avariata de bombardamentele din 1944, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar apoi in 1972 acoperisul sau a fost distrus in mare parte.

A fost reconstruita 13 ani mai tarziu, cu o structura de beton care inlocuieste acoperisul din lemn.

In 2015, un incendiu urias a distrus o parte a bazilicii secolului al XIX-lea din Saint-Donatien din Nantes.

Autor