UNICEF a transmis un apel guvernelor de a face din redeschiderea scolilor o prioritate. Reprezentantii organizatiei avertizeaza cu privire la prejudiciile aduse procesului de educatie si bunastarii copiilor, pe masura ce numarul celor afectati de inchiderea scolilor creste din nou.
Potrivit unui comunicat al UNICEF, numarul copiilor cu varste scolare afectati de inchiderea scolilor, ca masura de oprire a raspandirii Covid-19, a crescut cu 38% in luna noiembrie, punand o presiune semnificativa pe procesul de educatie si pe bunastarea a inca 90 de milioane de elevi din intreaga lume.
Potrivit datelor colectate de UNESCO, pentru unu din cinci elevi, adica pentru 320 de milioane de copii la nivel international, scolile sunt inchise de la 1 decembrie.
„In ciuda a tot ceea ce stim in prezent despre Covid-19, despre rolul scolilor in transmiterea comunitara a virusului si despre pasii pe care ii putem intreprinde pentru a le oferi copiilor conditii sigure la scoala, ne indreptam in directia gresita cu pasi extrem de repezi”, a spus Robert Jenkins, directorul Departamentului International pentru Educatie al UNICEF.
Publicitate
„Dovezile arata ca scolile nu sunt factorii principali de transmitere a virusului. Cu toate acestea, suntem martorii unei tendinte alarmante a guvernelor de a inchide din nou scolile ca prima masura de restrictionare, si nu ca ultim resort. In unele cazuri, scolile se inchid la nivel national, in loc de a fi inchise in functie de comunitate, iar copiii continua sa sufere de pe urma efectelor devastatoare pe care aceste masuri le au asupra invatarii, asupra sanatatii lor mintale si psihice si asupra sigurantei lor”, a adaugat Jenkins.
Conform UNICEF, cand scolile se inchid, copiii se afla in risc de a-si pierde educatia, sistemul de sprijin, alimentatia si sanatatea, iar cei din mediile cele mai dezavantajate, care risca cel mai mult sa abandoneze scoala, platesc pretul cel mai scump.
„Si cum milioane de copii stau departe de salile de clasa de mai bine de noua luni si un numar si mai mare de copii retraiesc aceasta situatie bulversanta, UNICEF se teme ca prea multe scoli se inchid in mod nenecesar si nu s-a pus accent suficient pe pasii necesari pentru ca scolile sa fie in siguranta fata de COVID-19. Un studiu recent care a folosit date din 191 de state a aratat ca nu exista nicio asociere intre situatia scolii si ratele infectiilor cu Covid-19 in comunitate. Date fiind dovezile insuficiente care sa ateste ca scolile cresc ratele de transmitere a virusului, UNICEF indeamna guvernele sa faca o prioritate din redeschiderea scolilor si sa ia toate masurile posibile pentru a oferi conditii optime de siguranta in unitatile educationale”, se arata in comunicat.
Planurile de redeschidere a scolilor trebuie sa includa extinderea accesului la educatie, inclusiv la invatarea de la distanta si in special pentru grupurile marginalizate. Sistemele de educatie trebuie sa fie adaptate si dezvoltate pentru a putea face fata unor crize viitoare, sustin reprezentantii UNICEF, care au lansat un ghid pentru redeschiderea scolilor, publicat impreuna cu UNESCO, UNHCR, Programul Alimentar Mondial si Banca Mondiala.
„Lucrurile pe care le-am aflat despre scolarizare pe durata pandemiei de Covid-19 sunt clare: beneficiile pastrarii scolilor deschise depasesc cu mult pe costurile inchiderii lor, iar inchiderea scolilor la nivel national trebuie evitata cu orice pret”, a spus Jenkins.
In Romania, inca de la inceputul pandemiei, UNICEF a lucrat cu autoritatile centrale si locale pentru a reduce impactul asupra educatiei copiilor. Pe baza dovezilor colectate printr-o evaluare rapida realizata in mai multe etape din martie pana in mai, 55 de scoli partenere din judetul Bacau au primit materiale de igiena si produse de protectie personala pentru a sprijini redeschiderea scolilor in siguranta. La nivel national, au fost diseminate materiale informative cu privire la modul de prevenire a infectiilor cu noul coronavirus, in sprijinul profesorilor, copiilor si parintilor.
UNICEF a elaborat si transmis un set de recomandari pentru inceperea unui an scolar sigur 2020-2021.
Publicitate