Cine nu ar trebui sa manance usturoi si de ce

Fezabilitatea utilizarii usturoiului a facut obiectul unei dezbateri aprinse in randul oamenilor de stiinta in ultimele decenii. Planta este indicata pentru o gama larga de boli, in special in randul vindecatorilor populari, dar are o masa semnificativa de contraindicatii si efecte secundare.

Se recomanda consumul plantei in conditii precum:

1. Colesterol crescut si risc crescut de formare a cheagurilor de sange (varice ale extremitatilor inferioare, ateroscleroza, aritmii, insuficienta cardiaca cronica).

2. Hipertensiune arteriala esentiala si hipertensiune arteriala cauzata de cauze cunoscute.

3. Boli infectioase ale cailor respiratorii superioare (ARVI, Gripa). Poate fi utilizat pentru profilaxie in timpul epidemiilor, deoarece inhiba cresterea microorganismelor nedorite si activeaza sistemul imunitar.

Publicitate

4. Rinita cronica si sinuzita de orice etiologie.

5. Sindrom de obstructie a cailor respiratorii superioare pe fondul laringotraheitei stenozante sau a astmului bronsic (reduce productia de citokine inflamatorii).

6. Cursul proceselor tumorale benigne cu un risc ridicat de malignitate (mai mult de 1%). De asemenea, ar trebui sa luati usturoi si cu o istorie ereditara impovarata de patologii proliferative.

Citeste si articolul :   Ce este bila si care este rolul ei in organism

7. Sindrom edematos de orice etiologie, cu exceptia bolilor renale si a hipotiroidismului.

Este interzisa utilizarea pentru astfel de patologii, cum ar fi:

1. Obezitatea.

2. Substantele active ale plantei cresc apetitul prin stimularea centrului foamei din creier si cresterea secretiei sucurilor digestive.

3. Boli acute ale tractului gastro-intestinal de orice etiologie.

4. Odata cu inflamatia activa, creste riscul de sangerare, formarea de defecte ulcerative si complicatii care decurg din aceasta afectiune: penetrarea si perforatia peretelui intestinal.

5. Ulcerul peptic al stomacului si al duodenului. S-a dovedit ca consumul de usturoi timp de o saptamana (cel putin 3 capete pe zi) promoveaza deschiderea unui defect al plagii la 15% dintre pacienti.

6. Dischinezie a tractului biliar de tip hipermotor.

7. Colelitiaza. Riscul de obturatie a oricarei parti a tractului biliar cu calcul creste odata cu dezvoltarea colicilor hepatice si a icterului si a tulburarilor digestive.

8. Epilepsie si alte tulburari organice ale sistemului nervos central. Darul naturii contine multi ioni sulfanil-hidroxil care afecteaza negativ creierul. Din pacate, mecanismul de actiune nu este pe deplin inteles. Unii oameni de stiinta vorbesc despre suprimarea constiintei, altii – despre activarea centrelor subcorticale si destabilizarea conducerii impulsurilor nervoase.

Citeste si articolul :   Cum sa te protejezi pe tine si pe cei dragi de gripa

9. Orice patologie renala, insotita de o scadere a ratei de filtrare glomerulara si o crestere a nivelului de creatinina si uree din sange.

Un alt dezavantaj important pentru lucratorii din sfera sociala si jurnalistica este respiratia urat mirositoare. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a corecta aceasta circumstanta:

– luand o ceasca de cafea tare fara lapte;

-mestecarea unei crengute de patrunjel cu o lamaie;

-consumul de lapte cu scortisoara sau seminte de cardamom;

-ceai verde din plante cu adaos de rozmarin, smirna sau anason (150-200 ml).

Publicitate

Autor