Angela Merkel exprima sustinere pentru mecanismul UE de respectare a normelor statului de drept

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, tara care exercita in prezent Presedintia Consiliului Uniunii Europene, a exprimat sustinere, luni, pentru conditiile privind respectarea normelor statului de drept, respingand sugestiile ca mecanismul ar fi fost introdus in secret de Parlamentul European.

“Vreau sa fie foarte clar ca ideea potrivit careia conditionalitatiile bugetare ar fi fost introduse pe usa din spate nu este adevarata”, a declarat Angela Merkel, citata de agentia de presa Reuters.

Ungaria si Polonia au avertizat, saptamana trecuta, ca nu vor face concesii in disputa cu Uniunea Europeana, cerand excluderea mecanismului privind statul de drept din procedura de adoptare a bugetului comunitar si a Fondului de relansare economica post-pandemie.

Asocierea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept cu bugetul UE si cu Fondul de relansare economica a fost o decizie “iresponsabila”, a acuzat, joi seara, premierul Ungariei, Viktor Orban, dupa intalnirea pe care a avut-o cu omologul sau din Polonia, Mateusz Morawiecki. Viktor Orban a subliniat ca Ungaria si Polonia considera “inacceptabile” propunerile Uniunii Europene pentru depasirea impasului. “Ne vom uni pozitiile si interesele in aceasta chestiune. Ungaria nu va accepta nicio propunere care nu este acceptabila pentru Polonia. Practic, vom petrece urmatoarele luni luptand impreuna”, a subliniat Viktor Orban.

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a indemnat Ungaria si Polonia sa renunte la blocarea aprobarii bugetului Uniunii Europene si a Fondului de relansare, recomandandu-le sa conteste la Curtea de Justitie a UE mecanismul privind statul de drept.

Ungaria si Polonia, care au semnalat in mai multe randuri ca nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedura necesara adoptarii Bugetului multianual comunitar si Planului european de relansare economica.

Publicitate

Presedintia germana a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra in vigoare, proiectul de buget multianual, in valoare de 1.074,3 miliarde de euro, si Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European si de Consiliul UE. Votul in Consiliul UE este prin unanimitate, astfel ca un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, intr-o scrisoare trimisa liderilor Uniunii Europene, ca va bloca aprobarea proiectului de buget multianual daca va fi introdusa clauza privind respectarea normelor statului de drept. “Desi Ungaria se simte obligata sa coopereze, in contextul noilor evolutii, este posibil sa nu asiguram unanimitatea care este necesara pentru aprobarea formala a proiectului bugetar decis in iulie”, a transmis Viktor Orban in scrisoare. Viktor Orban considera ca mecanismul privind respectarea statului de drept contine “definitii neclare privind incalcarea normelor”, astfel ca “pot aparea abuzuri politice”.

Citeste si articolul :   Obligatoriu: Noul model de Declaratie pe propria raspundere. Asa iti trimiti copilul la scoala

Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de conditionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea functiona prin majoritate calificata. Acordul provizoriu a fost obtinut pe baza recomadarilor formulate la summitul Consiliului European desfasurat in iulie si trebuie aprobat formal de Consiliul UE si de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citati de publicatia germana Der Spiegel, Comisia Europeana va formula propunerile oficiale de sanctionare a unui stat care nu respecta normele statului de drept. Decizia de sanctionare va fi luata de Consiliul UE prin majoritate calificata: voturile a 15 state UE, reprezentand 65% din populatia UE (o procedura numita si regula “dublei majoritati”).

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.