Medicii cer proceduri simple pentru donarea de plasma

Viata pacientilor critici este inecata in proceduri greoaie, iar medicul infectionist Ovidiu Ciubotaru cere autoritatilor simplificarea procedurilor privind donarea de plasma. „Ar trebui scoasa obligativitatea ca la donare sa se prezinte un test PCR negativ”, spune medicul.

In Romania, procedurile prin care pacientii care au avut coronavirus pot dona plasma sunt greoaie si rapesc, la propriu, sansele la viata ale celor aflati in stare grava.

Doctorul Ovidiu Ciubotaru, de la Sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului de Urgenta Elena Beldiman din Barlad, spune ca a trimis pacienti pentru a dona plasma, dar acestia au fost refuzati pentru ca nu au avut un test PCR negativ, asa cum cere legislatia.

Or, acum, pacientii nu mai sunt tinuti in spital pana cand testul devine negativ, ci in medie, 10 zile, pana la ameliorarea simptomelor si scaderea gradului de infectiozitate.

Publicitate

Dr. Ciubotaru spune ca procedurile trebuie simplificate. Se pot gasi solutii si pentru pacientii care nu au fost deloc in spital dar au avut boala. In cazul lor statul poate asigura un test serologic care sa confirme prezenta anticorpilor in sange.

„Ar trebui scoasa aceasta obligativitate de a prezenta un test PCR negativ, pur si simplu, la 14 zile de la momentul externarii, sau iesirii din izolare pacientul ar putea sa doneze plasma fara nicio problema, oricum el nu mai este contagios. Tratamentul cu plasma chiar functioneaza, el nu este deloc o manevra inutila pe care o facem pacientilor. Ne-ar fi de mare ajutor sa fie mai multi, sa doneze cat mai multi, sa putem sa punem la cat mai multi pacienti”, a declarat dr. Ciubotaru.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Andrei Baciu, spune ca procedurile vor fi simplificate in curand, insa le va explica concret abia atunci cand vor fi publicate.

„Noi nu colectam bilete de externare, noi colectam anticorpi, si, atunci, cel mai important document pe care ar trebui sa-l prezinti este un test care sa certifice prezenta anticorpilor neutralizanti anti-SARS-CoV-2, si o concentratie crescuta, adica titru mare de astfel de anticorpi, restul sunt chestiuni birocratice”, a spus Florin Hozoc, CEO-ul unei firme importatoare de imunoglobulina.

Citeste si articolul :   Tratamentul la care apeleaza des bancherii, avocatii, corporatistii si medicii

Cert este ca Romania se misca greu fata de celelalte tari europene: colectam prea putin, doar de la 1% dintre cei vindecati, iar media UE este de 8%.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.