Osteoporoza – cat este laptele de bun pentru oasele tale

In toata lumea circula acest mit cum ca laptele este bun pentru oasele tale. Calciul este o parte importanta a oaselor noastre. Mineralele sunt deosebit de importante pentru construirea oaselor la o varsta frageda. Dar, de asemenea, mai tarziu, si mai ales in cazul osteoporozei, un aport adecvat de calciu este esential pentru conservarea oaselor.

Laptele este un furnizor important de calciu si, prin urmare, ar trebui sa ajute si la osteoporoza.

Societatea internationala de nutritie, recomanda 1000 mg calciu pe zi, de la varsta de 19 ani. Laptele si produsele lactate sunt numite furnizorul de calciu nr. 1. Un sfert de litru de lapte acopera 30% din necesarul zilnic de calciu.

Calciul este necesar pentru corpul nostru, printre altele, pentru a construi oase. Conexiunea „laptele este bun pentru oase” si „laptele protejeaza impotriva osteoporozei” este, prin urmare, evidenta. Studiile sugereaza, de asemenea, acest lucru.

Publicitate

De exemplu, un studiu cu peste 700 de femei poloneze sugereaza ca consumul de produse lactate in copilarie si adolescenta imbunatateste densitatea osoasa la femeile adulte si reduce riscul de osteoporoza. Un studiu coreean cu 3.700 de femei care au trecut prin menopauza sugereaza, de asemenea, ca consumul crescut de produse lactate si fructe ar putea reduce riscul de osteoporoza.

Deci, exista studii care sugereaza ca laptele protejeaza impotriva osteoporozei. Dar exista si studii care pun la indoiala exact acest lucru. Potrivit unui studiu realizat in 2014 de Universitatea Uppsala, consumul ridicat de lapte ar putea chiar creste riscul fracturilor osteoporotice la femei. Motivul pentru aceasta este posibil galactoza continuta in zaharul din lapte, care creste reactiile inflamatorii si stresul oxidativ din organism. Interesant este ca observatia nu s-a aplicat produselor lactate precum iaurtul si branza. Galactoza este continuta aici in cantitati mai mici.

Citeste si articolul :   Ce alimente nu trebuie consumate cand ai raceala sau gripa

Un studiu din SUA, pe de alta parte, indica faptul ca nu exista nicio legatura intre consumul de lapte si fracturile de sold la femeile de varsta mijlocie si femeile in varsta.

Legatura exacta dintre lapte si osteoporoza nu a fost inca clarificata definitiv, astfel incat sunt necesare studii suplimentare.

In general, este important sa acordati atentie unei diete echilibrate in cazul osteoporozei, pentru a preveni pierderea osoasa sau starea generala de sanatate a oaselor. Calciul nu este singura sursa de calciu.

Pe langa lapte si produse lactate, alimentele bogate in calciu sunt urmatoarele:

kale

brocoli

fenicul

boabe de soia

naut

susan

semințe chia

migdale

apa minerala

Pana in prezent, nu pare sa existe un raspuns clar la intrebarea daca laptele protejeaza impotriva osteoporozei. In timp ce unele studii sugereaza ca produsele lactate reduc riscul de osteoporoza, altele sugereaza contrariul.

Faptul este ca necesarul zilnic de calciu poate fi acoperit si de alte alimente decat laptele si produsele lactate. De asemenea, este important sa intelegem ca alti nutrienti, cum ar fi vitamina D, sunt de asemenea importanti pentru sanatatea oaselor, ca dieta joaca un rol in osteoporoza in ansamblu si ca exercitarea suficienta a exercitiilor fizice reduce riscul de osteoporoza.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.