China incearca sa schimbe povestea originii COVID-19. Presa de stat: Dovezi ca nu a inceput in Wuhan

La aproape un an dupa ce medicii au identificat primele cazuri de coronavirus in orasul chinez Wuhan, tara pare sa intensifice o campanie ce pune sub semnul intrebarii originea pandemiei de COVID-19. Presa de stat a raportat intens despre coronavirusul descoperit pe ambalajele alimentelor importate.

Presa de stat a raportat intens despre coronavirusul descoperit pe ambalajele importurilor de alimente congelate, care nu a fost considerat un vector semnificativ de infectie in alte parti, si cercetarea posibilelor cazuri de boala descoperite in afara granitelor Chinei inainte de decembrie 2019, relateaza The Guardian.

Ziarul oficial People’s Daily a sustinut intr-o postare pe Facebook saptamana trecuta ca „toate dovezile disponibile sugereaza ca coronavirusul nu a inceput in Wuhan”.

Un purtator de cuvant al ministerului de Externe, intrebat despre rapoartele presei de stat ca virusul nu are originile in Chinei, a spus doar ca este important sa se faca distinctia intre locul unde a fost detectat pentru prima data COVID-19 si locul in care a trecut bariera speciei pentru a infecta oamenii.

Publicitate

„Desi China a fost prima care a raportat cazuri, nu inseamna neaparat ca virusul este originar din China”, a declarat Zhao Lijian intr-un briefing. „Urmarirea originii este un proces continuu care poate implica mai multe tari si regiuni”, a adaugat acesta, relateaza The Guardian.

Oamenii de stiinta chinezi au trimis chiar o lucrare pentru publicare catre Lancet, aflat in evaluare, care sustine ca „Wuhan nu este locul in care s-a petrecut pentru prima data transmiterea SARS-CoV-2 de la om la om”, sugerand in schimb primul caz ar fi putut fi in „subcontinentul indian”.

Afirmatiile potrivit carora virusul a avut origini in afara Chinei sunt putin credibile, potrivit oamenii de stiinta occidentali. Michael Ryan, directorul programului de urgenta pentru sanatate la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a declarat ca ar fi „foarte speculativ” sa sustinem ca boala nu a aparut in China.

Rapoartele despre COVID-19 care circula in Italia in toamna anului 2019, par „slabe”, a declarat prof. Jonathan Stoye, virolog la Institutul Francis Crick din Londra. „Datele serologice din Italia pot fi explicate cel mai probabil prin anticorpi cu reactie incrucisata indreptate impotriva altor coronavirusuri”. Cu alte cuvinte, anticorpii gasiti in cazurile din Italia au fost declansati la indivizi care au fost infectati de diferite coronavirusuri, nu cu noul coronavirus.

Citeste si articolul :   Alerta ANM: frig, ninsori si lapovita. METEO 22-23 martie 2021

 

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.